Русия планира да измъкне повече пари от някои производители на суровини и държавни компании и да намали разходите, различни от отбраната, тъй като разходите за нахлуването в Украйна нарастват, информира Bloomberg.

Предложенията включват по-високи дивиденти от държавните компании и еднократно плащане от производителите на торове и въглища, според инструкциите, издадени на служители от премиера Михаил Мишустин в средата на декември.

Правителствената заповед нарича усилията част от т.нар. "мобилизиране на приходи". Тя също така нарежда 175 милиарда рубли (2,4 милиарда долара) допълнителни разходи за презаселване на 100 000 души от Херсон в Русия, което е очевидно признание, че Кремъл няма голяма надежда да си върне частите от украинския регион, които силите му изоставиха през есента само седмици след като незаконно анексирането му.

Бюджетът на Русия е все по-свит, тъй като инвазията на президента Владимир Путин се насочва за втора година и икономиката се свива под всеобхватните американски и европейски санкции. Дивидентите и данъкът върху неочакваните печалби, платени от Gazprom PJSC, вече помогнаха за увеличаване на фискалния излишък в края на миналата година, преди тежките ангажименти за разходи през декември вероятно да изпратят бюджета на червено.

Някои от допълнителните пари са необходими за покриване на разходите, свързани с войната, според хора, запознати с материята. Все още не е взето решение за размера на дивидентите или еднократната такса, казаха те, тъй като сумата ще зависи от това как се справя бюджетът през цялата 2022 година.

Властите ще се опитат да определят дивиденти над 50% от нетния доход за държавните компании, когато е възможно.

Британската разведка: 30% от руския бюджет отива за военните и службите

Британската разведка: 30% от руския бюджет отива за военните и службите

Разходната и приходната част на бюджета са прекалено оптимистични

Руският лидер междувременно се зарече, че няма да има ограничения за военните разходи за войната, като социалните програми остават най-голямата отделна бюджетна позиция. За разлика от тях, разходите за образование и медицина се усещат по-малко.

Това е акт на балансиране, разкрит в заповедта на Мишустин, който призовава за "оптимизиране" на бюджетните разходи извън отбраната и сигурността, което трябва да генерира най-малко 150 милиарда рубли спестявания.

Тъй като бюджетните дефицити ще се затвърдят за години напред и международните дългови пазари са почти затворени за Русия, неотложността да се осигури достъп на правителството до финансиране нараства, тъй като енергийните приходи са под натиск.

Министерството на финансите, което миналата година прогнозираше бюджетна дупка от 0,9% от брутния вътрешен продукт, сега очаква дефицит от 2% както през 2022 г., така и през 2023 г. Общо разходите миналата година вероятно са достигнали около 30 трилиона рубли, каза финансовият министър Антон Силуанов каза в края на декември, или с около 27% повече от първоначално планираното.

Силуанов каза, че правителството не планира промени в данъците тази година, дори ако бюджетните разходи се повишат, а заповедта на Мишустин изглежда не предлага постоянни налози.

В месеците точно преди инвазията в края на 2021 г. руските минни компании, включително производителите на въглища и торове, бяха засегнати от увеличение на ставката на данъка върху добива на минерали. Оттогава правителството отказа да облекчи бремето, въпреки че санкциите прекъснаха продажбите и наложиха съкращения на производството.

Путин не жали средства за армията - обещава модерно оборудване и ракети "Сармат"
Обновена

Путин не жали средства за армията - обещава модерно оборудване и ракети "Сармат"

Президентът е доволен, че бойните способности на Русия "непрекъснато нарастват"