Русия се готви да изпрати още чеченски отряди и още затворници в Украйна, за да запълни недостига на хора след изтеглянето на частите на ЧВК "Вагнер", съобщи Bloomberg, позовавайки се на представители на "европейското разузнаване".

Според източници Русия е прехвърлила голям брой части в Бахмут, който бе превзет от наемниците от "Вагнер" след многомесечни битки. След тяхното изтегляне отбраната на окупираните райони на Южна Украйна е значително отслабена.

Бунтът на основателя на "Вагнер" Евгений Пригожин, който се превърна в най-голямата заплаха за президента Владимир Путин през 24-годишното му управление, лиши руските сили от някои от най-опитните бойци, посочва агенцията. Миналата седмица украинското разузнавателно управление каза, че е малко вероятно силите на Вагнер да се върнат на бойното поле в по-голямата им част.

Въпреки че не се очаква напускането на ЧВК "Вагнер" да промени хода на войната в Украйна, решимостта на Путин да избегне пълна военна мобилизация означава, че Русия вероятно ще изпрати още чеченци и затворници на фронтовата линия през следващите седмици, предполагат европейските служители.

Дмитрий Медведев, заместник-ръководител на руския Съвет за сигурност, каза във вторник, че повече от 185 000 души са били приети в руската армия от 1 януари до 4 юли. "Опитът за въоръжен бунт не промени отношението на гражданите към договорната служба в зоната на Специалната военна операция", казва той ("руските власти наричат ​​войната срещу Украйна специална военна операция"). Почти 10 000 души са подписали договори само през последната седмица, според Медведев. Тези цифри обаче е невъзможно да се проверят, отбелязва Bloomberg.

Европейските служители смятат, че след като е възприело опита от набирането на затворници от "Вагнер", Министерството на отбраната постепенно е увеличило броя им в армията - до около 15 хиляди души. Този брой вероятно ще нарасне още повече. Около 2 хил. души служат в т. нар. наказателни военни поделения "Буря Z".

Не е ясно колко допълнителни войски може да предостави Чечения, отбелязват авторите на статията. Ръководителят на републиката Рамзан Кадиров каза през май, че около 7000 чеченски военни вече са в Украйна и други 2400 се обучават за два нови полка на Министерството на отбраната. Чеченските бойци по-рано си спечелиха прозвището "TikTok батальони" от някои критици, защото изглеждаха по-активни в социалните медии, отколкото в битка, припомня Bloomberg.

Кадиров и Делимханов действително са ранени и болни, според Ахмед Закаев

Кадиров и Делимханов действително са ранени и болни, според Ахмед Закаев

Според него видеото с Кадиров е публикувано, за да се покаже на обществото, че е жив