Израел се закани да отмъсти на Иран за изстреляните почти 200 балистични ракети по-рано тази седмица. Атаката на Техеран бе отговор на кампанията на Израел в Ливан срещу "Хизбула", основното прокси на Иран, включително убийството на нейния лидер.

Правителства като това на крал Абдула II в Йордания поддържат близки връзки със САЩ и Израел. Но все по-шумни групи от населението им се обръщат към ислямистки бойци, определени като терористични групи от Вашингтон, пише Bloomberg. Йордания подписа мирен договор с Израел през 1994 г., 15 години след Египет, докато Обединените арабски емирства, Бахрейн и други изградиха връзки през 2020 г. Саудитска Арабия беше в напреднали преговори за нормализиране на отношенията с Израел преди нападението на Хамас срещу Израел.

Събитията от 7 октомври 2023 г. и последиците от тях се превърнаха в благодат не само за политическите партии, но и за джихадистите, действащи чрез съществуващи или нови структури, заяви Хасан Абу Хания, експерт и коментатор на войнстващия ислям, базиран в Аман. По думите му Ново съзнание пуска корени и се втвърдява, докато този конфликт продължава. Дори ако имате някаква божествена сила да натиснете бутон и да ги довършите, нови новобранци и групи ще продължат да изникват, поясни той.

Арабските сили се радват да видят ерозирането на влиянието на Иран в региона, тъй като Израел се стреми да осакати Хамас и Хизбула, но не могат да пренебрегнат гнева на своя народ от това, което се случва в Газа и Ливан. Израел се бори с Хамас в Газа от почти година и започна интензивна бомбена кампания срещу Хизбула миналия месец, убивайки стотици хора и разселвайки близо милион. Хизбула от своя страна обстрелва северните части на Израел близо година.

Нетаняху към Иран: Нищо в Близкия изток не е извън обсега на Израел

Нетаняху към Иран: Нищо в Близкия изток не е извън обсега на Израел

Израел ще направи всичко необходимо, за да гарантира завръщането на гражданите

Конфликтът ескалира, когато израелските сили убиха ръководителя на Хизбула Хасан Насрала в Бейрут. Подобно на Хамас, Хизбула е определена за терористична организация от САЩ, Израел и много от техните съюзници. От основаването си по време на гражданската война в Ливан през 80-те години на миналия век групата е свързана с вземане на заложници, убийства и самоубийствени атентати.

Йордания е страна, създадена от колониалните сили, която получи независимост от Великобритания през 1946 г. След създаването на Израел две години по-късно, стотици хиляди палестинци избягаха на изток към зараждащото се Хашемитско кралство, а около 60% от 11-те Йордания милиона души са от палестински произход. Страната разчита на чуждестранна помощ, главно от САЩ и Световната банка. В пламенна реч пред Общото събрание на ООН миналата седмица крал Абдула напомни на други световни лидери, че Йордания е осъдила атаката на Хамас на 7 октомври, като същевременно се противопостави на "безпрецедентния мащаб на терор, отприщен в Газа" от последвалата военна кампания на Израел.

Около 1200 души бяха убити по време на нахлуването на Хамас и около 250 взети за заложници. Почти 42 000 са загинали досега по време на отговора на Израел в палестинската територия. Трябва да бъде въведен "защитен механизъм" за палестинците. Това ще гарантира безопасността на палестинците и израелците от екстремисти, които довеждат нашия регион до ръба на тотална война, подчерта кралят на Йордания.

Хаменей се закани на САЩ и "някои европейски страни"

Хаменей се закани на САЩ и "някои европейски страни"

Той обеща, че ще дойде денят в който Иран ще елиминира своите "врагове в региона".

Ислямистки групировки използват повторно разпалване на палестинската кауза и нарастваща враждебност към Запада, за да засилят собственото си положение и да продължат своя дневен ред. Това включва изкореняването на Израел, позиция, която ги приравнява към някои от протестиращите срещу кампанията на страната в Газа. Иран финансира терористични групи в Близкия изток от десетилетия и също така е замесен в терористични атаки по света. Неговото прокси в Йемен сега прекъсва международното корабоплаване.

На парламентарните избори в Йордания миналия месец Фронтът за ислямско действие спечели най-много места в националното събрание, отколкото когато и да било друг път от създаването на партията през 1992 г. Той взе близо една трета от гласовете. Кралят обаче устоя на натиска на протестиращите да скъса връзките си с Израел и дори да прекрати присъствието на американски и европейски войски в Йордания. Според него наличието на голям блок от ислямисти в парламента може да разсее известно вътрешно напрежение и да предизвика повече подкрепа от регионалните и западните съюзници.

Израел търси с ракети и бъдещия лидер на "Хизбула"

Израел търси с ракети и бъдещия лидер на "Хизбула"

Нанесе един от най-мощните удари по Бейрут

Както Саудитска Арабия, така и ОАЕ, противници на политическия ислям, се притесняват, че ислямистите ще използват ентусиазма за палестинската кауза и тежките икономически условия в някои арабски държави, за да подновят протестите по линия на Арабската пролет. "Втората арабска пролет идва, без съмнение, всички двигатели са все още там: бедност, корупция, безработица, политическо блокиране и тирания", заяви Ораиб Ал Рантауи, директор на базирания в Аман Център за политически изследвания Ал-Кудс. По думите му никой не е щастлив от случващото се в Газа и Ливан, но арабските страни не правят нищо, за да го спрат.

Междувременно държавите от Персийския залив използват дълбоките си джобове, за да подкрепят финансово по-бедните арабски нации като Египет, за да предотвратят потенциални вълнения. ОАЕ купиха правата за развитие на първокласна брегова ивица в Египет по-рано тази година за 35 милиарда долара и през ноември се ангажираха да инвестират 5,5 милиарда долара в Йордания, където безработицата надхвърля 20%. Фондът за публични инвестиции на Саудитска Арабия заяви преди две години, че ще инвестира до 24 милиарда долара в арабски страни, включително Египет и Йордания.

Емирът на Катар: Случващото се в региона е колективен геноцид

Емирът на Катар: Случващото се в региона е колективен геноцид

Той осъди израелските въздушни удари и военни операции срещу Ливан