Нови сблъсъци избухнаха в няколко части на столицата на Судан след изтичането на 72-часовото примирие, което беше нарушено неколкократно. Това съобщи агенция Ройтерс.

Малко преди 06:00 часа местно време бяха подновени боеве градовете Хартум, Бахри и Омдурман. Армията на Судан и паравоенните сили за бърза подкрепа (RSF) се бият помежду си повече от два месеца, нанасяйки разрушения на столицата, предизвиквайки широко разпространено насилие в западния регион на Дарфур и карайки повече от 2,5 милиона души да напуснат домовете си.

Тридневното прекратяване на огъня беше последното от няколкото споразумения за примирие, постигнати с посредничеството на Саудитска Арабия и Съединените щати на преговорите в Джеда. Двете враждуващи страни взаимно се обвиняваха в нарушаване на примирието.

По-рано тази седмица двете фракции се обвиниха една друга за големия пожар в щаба на разузнаването, който се помещава в отбранителен комплекс в центъра на Хартум, за който се водят битки от избухването на боевете на 15 април.

Саудитска Арабия и САЩ заявиха, че ако враждуващите фракции не успеят да спазват примирието, те ще обмислят отлагането на преговорите в Джеда.

Конфликтът в Судан избухна на фона на спорове относно международно подкрепени планове за преход от военно управление след преврат през 2021 г. и четири години след като дълго управлявалият автократ Омар ал Башир беше свален по време на народен бунт.

3000 загинали и 6000 ранени във войната в Судан

3000 загинали и 6000 ранени във войната в Судан

Сраженията продължиха и в събота