Боинг сключи договор с военното министерство на САЩ за модернизация на стратегическите бомбардировачи Б-1 Lancer и B-52 Stratofortress, съобщи ТАСС.

Авиостроителната компания ще получи $14,3 млрд. в продължение на 10 години, съобщиха от Пентагона.

"С Boeing е сключен договор за сумата от $14,3 млрд. за усъвършенстване, модернизация, проектиране и изпитание на системата за въоръжение на бомбардировачите B-1 и B-52", съобщиха от отбранителното ведомство. Планираната дейност се очаква да приключи към 11 април 2029 година.

От съобщението става ясно, че модернизацията на бомбардировачите включва "увеличение на тяхната поразяваща способност, повишен ресурс (живучест), а така също и улесняване на обслужването им.

През 2018 г. стана ясно, че стратегическите бомбардировачи Б-52, последният от които е построен през 1962 г., остават на въоръжение на ВВС на САЩ до средата на това столетие. При съответното техническо обслужване и модернизация, включваща поставяне на нови двигатели, Б-52 може да бъде ползван и след 2015 година, което ще му позволи в бъдеще да остава ключов бомбардировач на ВВС на САЩ.

В американските ВВС смятат, че тази машина, която независимо от своята солидна възраст остава напълно боеспособна, така, както са претърпели множество модернизации и са били сериозно усъвършенствани. По-рано бе планирано, че те ще останат на въоръжение, примерно до 2040 година.

Отбелязва се, че срокът на експлоатация на други два типа стратегически бомбардировачи - свръхзвуковия Б-1 и създадения с използване на технологии Stealth B-2 Spirit - приключва през 2030 година, независимо, че те са по-нови в сравнение с В-52. Първоначално се предполагаше, че те ще бъдат ползвани до 2040 и 2058 година съответно. Вместо тях, на смяна идват новите почти невидими Б-1 и Б-2, докато Б-21 не бъде въведен в експлоатация.

Б-52 е най-старият от наличните на въоръжение американски далекобойни бомбардировачи. САЩ го използва от 1955 г. (първоначално той се вдига във въздуха през 1952 г.). Сега в състава на американските ВВС има над 70 такива самолета, способни да носят ядрено оръжие.

744 самолета Б-52 бяха снети от въоръжение. Първоначално САЩ ги използва във войната във Виетнам (1964-1973). Така също САЩ изпращаше Б-52 във всички неотдавнашни въоръжени конфликти, преди всичко - в Афганистан и Ирак за нанесен високоточен удар от въздуха с боеприпаси.