Нигерийците се събудиха с нов президент в сряда, като кандидатът на управляващата партия Бола Тинубу беше обявен за победител в изборите в страната. Докато благодари на поддръжниците си, той призова за помирение със съперниците си, които вече настояват за повторно гласуване в най-населената държава в Африка, предава Асошиейтед Прес.

Съобщението от изборните служители през нощта вероятно ще доведе до съдебно оспорване от втория и третия в гласуването през уикенда, Атику Абубакар и Питър Оби. Абубакар остана втори и на предишния вот през 2019 г. и обжалва тези резултати, въпреки че претенциите му в крайна сметка бяха отхвърлени.

Управляващата партия на Тинубу "Конгрес на всички прогресисти" призова опозицията във вторник да приеме поражението и да не създава проблеми, след като неуспелите кандидати поискаха повторно гласуване, заявявайки, че забавянето на обявяването на резултатите от изборите е позволило нередности.

Тинубу получи 37% от гласовете, или близо 8,8 милиона, докато главният опозиционен кандидат Абубакар спечели 29% - почти 7 милиона. Завършилият на трето място Оби взе 25% или около 6,1 милиона, според резултатите, обявени по телевизията на живо от Независимата национална избирателна комисия.

Новоизбраният президент благодари на поддръжниците си в столицата Абуджа след обявяването на победата му и използва помирителен тон в послание, насочено към политическите му противници.

"Използвам тази възможност да призова моите колеги конкуренти да ни позволят да се обединим заедно", каза Тинубу. "Това е единствената нация, която имаме. Това е една държава и трябва да я градим заедно."

70-годишният Тинубу е бивш губернатор на щата Лагос, в който се намира африканският едноименен мегаполис. Той обаче загуби щата на изборите в събота от Оби, който привлече по-младите избиратели, нетърпеливи за промяна.

Силно оспорваните избори преначертаха електоралната география на Нигерия и доведоха до резултати, които са значително по-различни от тези на предишни избори, като това беше първият път, когато президент встъпва в длъжност с по-малко от 50% от гласовете и където четирима кандидати спечелиха над един милион гласа , твърдят анализатори.

Нигерия избира президент

Нигерия избира президент

Ще са гласува и за парламент