В Нигерия гласуват за наследник на президента Мухамаду Бухари в напрегната надпревара, доминирана от трима политически ветерани, коментира АФП.

Близо 90 милиона души имат право да гласуват на изборите, които се провеждат в момент, когато най-многолюдната африканска демокрация се бори с кризата в сигурността, забавянето на икономика и нарастващата бедност.

За първи път в съвременната история на Нигерия се появи трети кандидат, който да се изправи срещу управляващия Общопрогресивен конгрес (ОПК) и основната опозиционна Народнодемократическа партия (НДП).

След като Бухари се оттегля от поста след два мандата, 70-годишният Бола Тинубу от ОПК, бивш губернатор на Лагос и политически царедворец, заяви: "Дойде моят ред за президентския пост".

Shell плаща 15 млн. евро обезщетение на Нигерия за петролни разливи в река Нигер

Shell плаща 15 млн. евро обезщетение на Нигерия за петролни разливи в река Нигер

Парите ще бъдат от полза за няколко общности в Нигерия, които бяха засегнати от четири нефтени разлива, станали между 2004 и 2007 г.

Той се изправя срещу познат съперник - 76-годишния кандидат на НДП и бивш вицепрезидент Атику Абубакар, който за шести път се бори за висшия пост.

Но появата на изненадващ трети кандидат, привлекателен за младите избиратели, 61-годишният Питър Оби от Партията на труда, направи надпреварата отворена за първи път след края на военното управление през 1999 г.

Тази година са регистрирани близо 10 милиона нови избиратели, повечето от които са на възраст под 34 години, което представлява важен блок, ако те излязат да гласуват.

"Не е толкова лесно да се прогнозира, както преди", казва преподавателят по обществени въпроси в Държавния колеж в Кано Кабиру Суфи.

"Трудно ни е да направим лесна прогноза за това какъв ще бъде вероятният резултат".

Гласуването също често е на етническа и религиозна основа.

Тинубу е мюсюлманин от Юга от племето йоруба, Атику е етнически мюсюлманин от племето фулани от североизточната част на страната, а Питър Оби е християнин от племето игбо от югоизточната част на страната.

Недостигът на пари в брой и на гориво в дните преди изборите също накара много нигерийци да се ядосат и да се борят повече от обикновено в страна, която вече е засегната от над 20-процентна инфлация.

"Това бъдещо правителство трябва да се опита да поправи всички грешки, които тази и други администрации са допуснали", заяви 37-годишният продавач от Лагос Блесинг Асабе.

"Ето защо тези избори са много важни за този, когото ще изберем."

Гласоподавателите ще гласуват и за двете камари на нигерийския парламент - Националното събрание и Сената.

Но предизвикателствата пред сигурността са огромни.

Около 400 000 служители по сигурността са разположени в цялата страна за охрана на изборите.

В Северозападна Нигерия въоръжени банди застреляха 38 селяни

В Северозападна Нигерия въоръжени банди застреляха 38 селяни

Местните жители бягат към по-спокойни региони

Джихадисти действат предимно в североизточната част на страната, бандитски милиции контролират селските общности в северозападната част на страната, а въоръжени сепаратисти атакуват офиси на изборната администрация и полицията в югоизточната част на страната.