Временният президент на Боливия Жанин Анес обяви, че е било взето решение за експулсиране от страната на посланика на Мексико и двама испански дипломати, съобщават световните осведомителни агенции.

Правителството на Боливия е предоставило на посланик Мария Тереза Меркадо, както и на испанските дипломати Кристина Борегеро и Алваро Фернандес 72 часа да напуснат Боливия.

Боливия ще издаде заповед за арест на експрезидента Ево Моралес

Боливия ще издаде заповед за арест на експрезидента Ево Моралес

Затягане на примката

Това става, след като "Ройтерс" съобщи в сряда, че външното министерство на Мексико е обвинило Боливия в "тормоз и сплашване" на дипломатите си в мексиканското посолство в Ла Пас, като е поискало среща с шарже д'афер на Боливия.

Външното ведомство на Мексико вижда мащабното наблюдение на посолството си, както и засиленото присъствие на полицията около сградата като равносилно на нахлуване в посолството и настоя, че това противоречи на член 22 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

От своя страна министърът на външните работи на Боливия Карен Лонгарич отвърна, че по време на неотдавнашното "разрешено посещение" в резиденцията на мексиканския посланик в Ла Пас испанските дипломати са били придружени от маскирани и въоръжени мъже, описвайки това като злоупотреба със суверенитета на Боливия.

Русия съзря САЩ зад политическата криза в Боливия

Русия съзря САЩ зад политическата криза в Боливия

САЩ искали да променят политиката на страната

Тя каза, че ще бъде внесена протестна нота пред Европейския съюз, ООН и Организацията на американските държави.

В отговор на действията на Боливия, Испания реши да експулсира трима боливийски дипломати в Мадрид.

Напрежението между двете страни ескалира, след като през ноември боливийският президент Ево Моралес трябваше да подаде оставка след натиск от обществеността и военните.

Вторият заместник-председател на Сената Жанин Анес се самообяви за временен президент на извънредна сесия в парламента, която беше бойкотирана от социалистическата партия на Моралес. Самият той определи положението като преврат.

Моралес потърси политическо убежище в посолството на Мексико в Ла Пас, като повечето висши правителствени служители в Боливия също подадоха оставка и потърсиха убежище в посолството.

Ево Моралес иска да се върне в Боливия

Ево Моралес иска да се върне в Боливия

Напрежение в латиноамериканската страна