Президентът на Бразилия Жаир Болсонару упрекна Върховният комисар за човешки права на ООН Мишел Бачелет, че "се меси във вътрешните работи на държавата", съобщава "Спутник".

Коментарът си държавният глава направи в Туитър под снимка на Бачелет заедно с бившите държавни глави на Аржентина и Бразилия Кристина Фернандес и Дилма Русев.

На своята официална страница в социалната мрежа Болсонару посочва, че "Бачелет, следвайки линията на френския президент Еманюел Макрон да се намесва във вътрешните работи и суверенитета на Бразилия, атакува южноамериканската държава в програмата за човешките права, нападайки нашата смела цивилна и военна полиция".

По-рано днес, на пресконференция в Женева, Бачелет предупреди за "намаляване на демократичното пространство" в Бразилия.

През последните месеци наблюдаваме стесняване на гражданското и демократично пространство, характеризирано от нападения срещу защитниците на човешките права и наложени ограничения върху работата на гражданското общество, отбеляза тя.

Бачелет, която е бивш президент на Чили (2006-2010 и 2014-2018 г.), напомни и че от 2012 г. Бразилия е една от страните с най-много убийства на активисти, защитаващи човешките права, и упрекна желанието на бразилското правителство да либерализира притежанието на оръжия.

Болсонару обвини Макрон в политизиране на пожарите в Амазония

Болсонару обвини Макрон в политизиране на пожарите в Амазония

Френският президент търсел "политически дивиденти" и имал "колониален манталитет"