Бившият президент на Бразилия Жаир Болсонару планира да се върне в страната през март, след като е прекарал повече от месец в Съединените щати. Това съобщи във вторник Wall Street Journal.

Болсонару ще се завърне в Бразилия, за да ръководи политическата опозиция на президента Лула да Силва и да се защити от обвиненията, че е подбудил насилствени протести за отказ от избори миналия месец, каза той в интервю за вестника.

Припомняме, че Болсонару отлетя за Флорида два дни преди Лула да положи клетва на 1 януари и по-късно кандидатства за шестмесечна туристическа виза, за да продължи престоя си в Съединените щати.

Лула сравни Болсонару с Тръмп

Лула сравни Болсонару с Тръмп

Бразилският президент пристигна на посещение в САЩ

Пътуването на Болсонару в САЩ го изолира от всякаква непосредствена правна опасност в Бразилия, където е обект най-малко четири криминални разследвания, включително и за щурма от 8 януари.

Бразилският президент Лула да Силва определи крайнодесния си предшественик като имитатор на бившия американски президент Доналд Тръмп. Той заяви, че няма шанс Болсонару да се върне на президентския пост.

Лула да Силва направи изявлението по време на интервю за CNN в петък, след като пристигна на посещение в САЩ на 10 февруари.

По време на интервюто във Вашингтон преди срещата с президента на САЩ Джо Байдън, Лула обаче каза, че няма да поиска от Съединените щати да екстрадират Болсонару, който е във Флорида от края на декември. Всяко подобно искане ще зависи от съдебната система на Бразилия.

Но Лула каза, че се надява бившият президент да бъде осъден за геноцид от международен съд за несправянето му с пандемията COVID-19, която уби 698 000 бразилци.

Сенатор обвини приближен на Болсонару в заговор срещу вота

Сенатор обвини приближен на Болсонару в заговор срещу вота

Експрезидентът е разследван за бунта след загубата на изборите