Бившият бразилски президент Жаир Болсонару потвърди, че възнамерява да се върне още този месец в Бразилия, въпреки че срещу него в страната му се водят множество разследвания, съобщи NBC News. Такава заявка той вече даде през февруари. 

Болсонару направи коментара в интервю в кулоарите на конференцията за консервативно политическо действие извън Вашингтон. В момента той все още се намира в САЩ, където пристигна в края на миналата година. 

По-рано той намекна, че може да отложи завръщането си до април. Не се уточнява и конкретна дата на връщането му.

Болсонару планира да се върне в Бразилия през март

Болсонару планира да се върне в Бразилия през март

За да ръководи политическата опозиция на президента Лула да Силва

Припомняме, че Болсонару е разследван на много фронтове, включително предполагаемото му участие в бунта на 8 януари встолицата Бразилия, извършен от поддръжници, които отказаха да приемат изборното му поражение от Лула да Силва.

Бившият президент отхвърли отговорността за нападението, като каза, че вече не е президент и е извън страната и че поддръжниците му няма да подкрепят подобни събития.

Администрацията на Лула иска Болсонару да се яви пред бразилските съдилища и обмисля варианти да го принуди да се върне в страната, ако не се върне доброволно до края на март.

Бразилия разследва Болсонару за щурма на 8 януари

Бразилия разследва Болсонару за щурма на 8 януари

Цитира се видео, публикувано от Болсонару във Facebook два дни след бунта

Лула да Силва каза по-рано, че се надява бившият президент да бъде осъден за геноцид от международен съд за несправянето му с пандемията COVID-19, която уби 698 000 бразилци.