Президентът на Бразилия Жаир Болсонару призова шофьорите на камиони, протестиращи срещу резултатите от изборите в неделя, да освободят пътищата и да протестират другаде, съобщи BBC.

По думите му, блокирането на пътища не е част от легитимните протести.

Той насърчи хората да изберат други начини за демонстрация.

Обръщайки се към издигналите блокади негови съмишленици във видео, публикувано в сряда в неговия акаунт в Twitter, Болсонаро каза: "Знам, че сте разстроени... Аз също. Но трябва да държим главите си изправени. Искам да отправя призив: разчистете пътищата", каза той и добави, че блокирането на пътища "възпрепятства правото ни да идваме и да си тръгваме, което е в нашата конституция".

Той обаче насърчи протестиращите да намерят други средства за демонстрация и приветства различните митинги, които се провеждат в негова подкрепа, в които хората показват бразилски знамена и скандират лозунги срещу Лула.

"Това е добре дошло и е част от демокрацията", каза той.

Хиляди привърженици на Болсонару искат военните да го оставят на власт

Хиляди привърженици на Болсонару искат военните да го оставят на власт

Администрацията на президента обяви намерение да предаде властта

Въпреки че Болсонару все още не е признал публично поражението си от левия си съперник Лула да Силва, в реч във вторник той не оспори изборния резултат.

Той също така се съгласи с прехвърлянето на властта. 

Мандатът на Болсонару като президент ще приключи, когато Лула бъде встъпил в длъжност като негов наследник на 1 януари.

Лула, който преди това беше президент от 2003 до 2010 г., сега е на 77 и ще стане най-възрастният човек, заемал поста.

Болсонару е готов да предаде властта

Болсонару е готов да предаде властта

Някои негови поддръжници апелираха за военна намеса

Лула да Силва вече бе поздравен от чужди лидери, сред които американският президент Джо Байдън.

Настоящият президент загуби изборите в неделя с малка преднина, като събра 49,1% от гласовете срещу 50,9% за Лула да Силва, според Избирателната комисия. Това беше най-напрегнатата президентска надпревара от връщането на Бразилия към демокрацията през 1985 г. и отбелязва първата загуба на избори за Болсонару в 34-годишната му политическа кариера.

Подобно на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, на когото Болсонару открито се възхищава, той твърди, че машините за електронно гласуване позволяват измами. Много от поддръжниците му заявяват също като тези на Тръмп, че вярват, че изборите са били фалшифицирани, а някои призоваха за военна намеса и за разпускане на Конгреса и Върховния съд.