Десетки хиляди хора демонстрираха в Бразилия в Деня на независимостта, размахвайки антидемократични лозунги в знак на подкрепа за президента Жаир Болсонару, информира ДПА.

По време на реч в столицата Бразилия, самият Болсонару заплаши Федералния върховен съд в реч пред демонстранти, пътували до града от цялата страна.

"Или ръководителят на този орган го държи под контрол (Александре де Мораеш), или този орган ще понесе това, което не искаме", подчерта Болсонару, обръщайки се към председателя на Върховния съд Луиз Фукс и визирайки съдия Александре де Мораеш.

Болсонару защитава свободата на словото с нов указ за социалните мрежи

Болсонару защитава свободата на словото с нов указ за социалните мрежи

Ще се премахват по-трудно профили и публикации

Мораеш е отговорен за разследване на финансирането и организацията на действия, насочени срещу демокрацията и демократичните институции. Той вече разпореди арестуването на съюзници на президента, както и на екстремисти.

Болсонару и неговите съюзници многократно са атакували демократичните институции, а в понеделник вечерта някои от неговите поддръжници пробиха бариерите пред правителствения квартал.

Присъстващите на демонстрациите вчера носеха банери и плакати, които заплашваха Върховния съд и Конгреса.

Хиляди бразилци подкрепиха Болсонару и хартиените бюлетини

Хиляди бразилци подкрепиха Болсонару и хартиените бюлетини

Според президента електронното гласуване е път към злоупотреби

"Не можем да приемем избирателна система, която не предлага никаква сигурност по време на изборите", подчерта Болсонару в Сао Пауло, повтаряйки искане да се гласува с хартиени бюлетини, блокирано от Конгреса и федералния избирателен съд, като настоя: "Не мога да участвам във фарс като този, подкрепян от шефа на избирателния съд."

Болсонару разпали напрежението преди демонстрациите за Деня на независимостта с авторитарни заплахи, които наблюдатели определиха като опити да мобилизира своите поддръжници.

Привържениците на Болсонару се събраха в повече от дузина градове. Протести срещу президента обаче също се проведоха в Бразилия, Рио де Жанейро и Сао Пауло, наред с други градове.

Одобрението за администрацията на Болсонару непрекъснато намалява в хода на пандемията. В началото на юли 51% от анкетираните се противопоставиха на политиката на президента в допитване, проведено от института Datafolha, което е най-лошият резултат откакто Болсонару встъпи в длъжност през 2019 г.

Протестиращи в Бразилия настояха за импийчмънт на президента Болсонару

Протестиращи в Бразилия настояха за импийчмънт на президента Болсонару

Популярността на Болсонару спадна през последните седмици