Бразилският президент Жаир Болсонару подписа в понеделник указ, свързан със социалните мрежи, предаде "Ройтерс".

Той регулира правилата, свързани с тяхното функциониране. Новите разпоредбите целят спирането на произволното премахване на акаунти, профили и съдържание, съобщиха от пресслужбата на президента.

Постановлението би дало право на хората да публикуват повторно забранено съдържание, добави пресслужбата, като заяви, че има за цел да защити "свободата на словото".

Новите мерки идват на фона на предупреждението на отвореното писмо от 150 депутати, министри и бивши президенти от 26 държави за възможен бунт на 7 септември и военен преврат, за да се задържи Болсонару по-дълго на власт.

Болсонару бърза с данъчна реформа преди изборите в Бразилия

Болсонару бърза с данъчна реформа преди изборите в Бразилия

След като депутатите започнаха разследване срещу него

Лидерите настояват, че Болсонару е подкопал демократичните институции през последните седмици.

"На 10 август той ръководи безпрецедентен военен парад през столицата Бразилия, тъй като неговите съюзници в Конгреса настояват за мащабни реформи в избирателната система на страната, смятана за една от най-надеждните в света.", пише в писмото.

Също така, Болсонару многократно се е опитвал да отмени президентските избори през 2022 г., ако тези реформи не бъдат одобрени от Конгреса.

Сред подписалите писмото са Хосе Луис Родригес Сапатеро, бивш премиер на Испания, и Фернандо Луго, бивш президент на Парагвай, Ернесто Сампер Пизано, бивш президент на Колумбия, Манон Обри, френският кандидат за президент и евродепутат, американският лингвист и социален критик Ноам Чомски и 21 британски депутати, включително бившият лидер на Лейбъристката партия Джеръми Корбин.

Бюджет 2022 в Бразилия вещае несигурност

Бюджет 2022 в Бразилия вещае несигурност

Отчаян опит на Болсонару да спечели предстоящите избори