Долната камара на Конгреса на Бразилия отхвърли във вторник предложената конституционна поправка, подкрепена от президента Жаир Болсонару, която би променила системата за гласуване в страната така. че да се изискват и бюлетини на хартия, а не само машинно гласуване.

Изменението се нуждаеше от 308 гласа "за", за да бъде прието, но получи само 229, съобщи "Дойче веле". 218 гласуваха против промяната.

Миналата седмица предложението беше отхвърлено от комисията на Конгреса, която гласува с 23 за" срещу 11 "против" за отхвърляне на измененията, които имат изричната подкрепа на бразилския президент.

Протестиращи в Бразилия настояха за импийчмънт на президента Болсонару

Протестиращи в Бразилия настояха за импийчмънт на президента Болсонару

Популярността на Болсонару спадна през последните седмици

Припомняме, че хиляди бразилци излязоха по улиците на Рио де Жанейро и столицата Бразилия в началото на август, за да подкрепят Болсонару и в знак на протест срещу системата за електронно гласуване в страната. 

Болсонару отдавна критикува електронното гласуване, въведено в Бразилия през 1996 г., и вместо това се застъпва за използването на печатни бюлетини, които да бъдат въведени още за президентската надпревара през 2022 г.

Анализаторите считат, че атаката му срещу системата за гласуване подсказва, че той се готви за поражение на изборите през следващата година и използва твърденията за измама като средство за борба по примера с бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, на когото Болсонару е почитател.

Във видео съобщение Болсонару настоя, че няма да приеме избори, които не са честни и демократични. Той добави, че ще направи каквото е необходимо, за да гарантира, че ще има хартиени бюлетини. Той не е предоставил доказателства за такава измама, а Върховният избирателен съд на Бразилия настоява, че системата е прозрачна и никога не е била опетнена от нередности.

Лула да Силва с по-големи шансове от Болсонару да спечели президентските избори

Лула да Силва с по-големи шансове от Болсонару да спечели президентските избори

Това показва проучване на Datafolha