Администрацията на бразилския президент Жаир Болсонару бърза да одобри дълго отлаган ремонт на данъчния кодекс на Бразилия преди президентските избори догодина, предаде "Блумбърг". Властите се опитват да запазят така поне част от своята благоприятна за пазара програма на фона на икономическите проблеми, породени от пандемията. Постът на Болсонару бе сериозно разклатен от коронавируса, който засегна тежко страната и неговото твърде дълго и демонстратично неглижиране, заради което депутатите провеждат разследване. 

Председателят на долната камара на конгреса Артур Лира и президентът на Сената Родриго Пачеко трябва да се срещнат в сряда, за да обсъдят обща стратегия за справяне с предложението, преди да мине през всяка от камарите, за да могат да ускорят дебата. Реформирането на данъчната система в Бразилия с над 5000 закона не е било съществено променяно при поне четирима президенти през последните три десетилетия, тъй като означава съгласуване на интересите от няколко бизнес сектора и държавни правителства.

За разлика от много страни, които се стремят да балансират бюджетите си след пандемията, Бразилия не възнамерява да вдига данъци сега, а по-скоро цели да премахне вратичките и да подобри бизнес средата.

Започна COVID разследването срещу Болсонару в Бразилия

Започна COVID разследването срещу Болсонару в Бразилия

Президентът не се вълнува от Сената и опозицията

Ако бъде одобрена, реформата може да се превърне в едно от последните големи постижения на министъра на икономиката Пауло Гуедеш. За да направи данъчната реформа по-лесна, икономическият екип възнамерява да я раздели на пет глави, които ще бъдат внесени като отделни законопроекти в конгреса. Някои от тях вероятно ще минат леко, но повечето ще се сблъскат с препятствия, според депутати и партийни лидери.