Президентът на Перу Дина Болуарте в понеделник обеща репресии срещу наркотероризма в страната, съобщи "Ройтерс".

Тя направи изявлението по време на погребението на седем полицаи, застреляни в район, където наркотрафикантите действат в съюз с останките от групировката "Сияйната пътека".

Полицаите бяха нападнати от засада в събота, докато пътуваха през отдалечения регион на Андите и джунглата, според Министерството на вътрешните работи. Това е район, за който се смята, че произвежда около три четвърти от кокаина в страната.

Това е най-тежкото нападение срещу полицията от повече от десетилетие, казаха от министерството.

"Моето правителство нареди фронтална битка срещу този съюз от тероризъм и трафик на наркотици на цялата територия на нацията, каза Болуарте на погребението. Няма да позволим повече смъртни случаи, повече насилие."

Тя подчерта, че напълно подкрепя полицията и въоръжените сили на Перу в тази задача.

Президентът на Перу отново призова за диалог

Президентът на Перу отново призова за диалог

На фона на продължаващи с месеци протести

Планинският район с размерите на Пуерто Рико, е центърът на продължаващите операции на силите за сигурност срещу останките от маоистката въоръжена група "Сияйна пътека", за които полицията казва, че действа като "телохранители" на наркотрафикантите.

След Колумбия, Перу е най-големият производител в света на кокаин, според оценки на ООН.

Припомняме, че  това се случва, докато Болуарте е изправена пред продължителни протести, довели до смъртта на най-малко 60 души само за два месеца.

До размириците се стигна, след като нейният предшественик Педро Кастильо беше свален и хвърлен в затвора по обвинения за незаконен опит да разпусне Конгреса и да управлява с указ.

Протестиращите поискаха освобождаването на Кастильо, оставката на Болуарте, предсрочни избори и промени в конституцията.

МВФ: Безредиците в Перу могат да попречат на растежа

МВФ: Безредиците в Перу могат да попречат на растежа

Фондът препоръча временни стимули

Болуарте призова за мир и заяви, че нейното правителство ще продължи да работи за "благосъстоянието на населението".