Президентът на Перу Дина Болуарте призова в петък за диалог, за да помогне за разрешаването на политическата криза в нейната страна. Тя каза, че два месеца на понякога смъртоносните антиправителствени протести са оставили в нацията крехка демокрация, съобщи АФП.

Припомняме, че Болуарте стана президент на 7 декември, след като нейният предшественик Педро Кастильо беше импийчмънт и арестуван след опит да разпусне Конгреса и да управлява с указ.

Но от този ден тя е изправена пред призиви да подаде оставка от протестиращи, които също настояват за нови избори.

Демонстрациите прераснаха в насилие и официални лица в петък обявиха нов смъртен случай, с което общият брой на убитите при сблъсъци между силите за сигурност и протестиращи достигна 49 души.

"Живеем в крехка демокрация", каза Болуарте, която отказа да подаде оставка и не успя да убеди Конгреса да насрочи избори за 2026 г.

МВФ: Безредиците в Перу могат да попречат на растежа

МВФ: Безредиците в Перу могат да попречат на растежа

Фондът препоръча временни стимули

"Мисля, че най-крехкото в Латинска Америка, но вътре в перуанците, вътре в нас, е да укрепим демокрацията", каза Болуарте пред репортери на пресконференция заедно с министрите от нейния кабинет.

Болуарте е шестият президент на Перу от март 2018 г. и първата жена, която заема поста. Тя беше вицепрезидент на Кастильо, преди той да бъде свален и обвинен в бунт. Демонстрациите срещу нейното управление бяха най-ожесточени в бедните южни региони с голямо коренно население, което гледа на Кастильо като на свой собствен.

Сред другите искания са разпускането на Конгреса и сформирането на учредително събрание, което да пренапише конституцията, нещо категорично отхвърлено от дясната опозиция.

Тя отбеляза, че някои от уличните протести, разтърсващи нацията, "не са мирни. Демонстрантите излизат с пръчки, прашки, камъни, които също са снаряди, които причиняват щети. Не всички маршируват мирно. Те излизат, за да генерират насилие, хаос и терор."

Перу удължи извънредното положение

Перу удължи извънредното положение

Бунтът вече взе 48 жертви в сблъсъци между протестиращи и силите за сигурност