Папа Франциск обяви, че онези, които стоят зад бомбардировките в Алепо, където руски и сирийски сили проведоха няколкодневни кървави въздушни удари, ще трябва да "отговарят пред Бога", съобщава „Ройтерс”.

"Обръщам се към съвестта на отговорните за бомбардирането, които ще трябва да отговарят пред Бога”, изтъква папата в своето седмично обръщение на пл. „Св. Петър”, без да споменава в прав текст Сирия или Русия.  

Той говорил за своята „дълбока болка и сериозна загриженост за събитията” в Алепо, където въздушните удари, извършвани от сирийски и руски сили по позиции на бунтовниците, предизвикаха международно осъждане.

Папата е имал предвид Алепо, говорейки за „разрушен град, където децата, възрастните хора, болните, младите, старите умират... толкова много хора”.

Той също така повторил призива си за „всички да се ангажират с цялата си енергия за защитата на цивилното население”, добавяйки, че това е „наложително и неотложно задължение”.  

Коментарите на папата идват два дни след като САЩ обвиниха Москва във „варварство” заради касапницата в Алепо, където според Франция са били извършени военни престъпления.

Около 140 души, почти всички цивилни, са били убити при сирийските и руските нападения от четвъртък насам.

Градът е изправен пред влошаващо се положение с недостиг на храни и медицински грижи.