Европейският съюз осъжда новото руско законодателство, което улеснява издаването на руски паспорти на жителите на Украйна и обещава да не признава тези документи. Това написа в "Туитър" Жозеп Борел, върховен представител на ЕС за външната политика и политиката на сигурност.

"Новото руско законодателство, което опростява процедурата за всички украинци да получат руско гражданство, е поредно грубо нарушение на украинския суверенитет, свързано с незаконната война. ЕС никога няма да признае тези паспорти", написа той.

Борел също отбеляза, че Европейският съюз ще се придържа към същата позиция по отношение на тези паспорти, която заема по отношение на руските паспорти, издадени в самопровъзгласилите се ЛНР и ДНР и в Запорожка и Херсонска области на Украйна.

В понеделник бе публикуван указ на руския президент Владимир Путин, според който възможността за опростено придобиване на руско гражданство ще се прилага за жители на цялата територия на Украйна. Преди това тази опростена процедура бе в сила за жителите на т. нар. ДНР и ЛНР, а от края на май и за жителите на Запорожка и Херсонска области на Украйна.

САЩ обвиняват Русия в насилствено депортиране на 1,6 млн. украинци

САЩ обвиняват Русия в насилствено депортиране на 1,6 млн. украинци

Според Германия улесненото придобиване на руско гражданство е пропаганда