Някои европейски държави се опитват да сплашат съдиите от Международния наказателен съд по делото срещу израелски лидери. Те трябва да спрат да се месят и да уважават съда. Това заяви ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел, цитиран от Ройтерс.

По-рано тази седмица главният прокурор на МНС Карим Хан подаде иск за издаване на заповеди за арест срещу израелския премиер Бенямин Нетаняху и министъра на отбраната Йоав Галант, както и трима лидери на Хамас.

Прокурорът не е направил нищо повече от повдигане на обвинение и съдът ще реши. Междувременно моля всички, като се започне от израелското правителство и някои европейски правителства, да не сплашват съдиите, посочи Борел.

Не ги заплашвайте, не се опитвайте да повлияете на решението им, понякога със заплахи и много груби дисквалификации", добави той.

Израел отрича да е извършил военни престъпления в Газа. Страната изтъква че МНС няма юрисдикция там и призова страните да се отрекат от политически мотивирания измамен съд. Хамас също отхвърли обвиненията срещу своите лидери.

Няколко държави осъдиха решението на прокурора на МНС да поиска ареста на израелците, включително Съединените щати, най-близкият съюзник на Израел, който не е член на МНС. Унгария определи искането за заповеди за арест като политическо решение.

Франция подкрепи МНС за заповедта за арест на Нетаняху

Франция подкрепи МНС за заповедта за арест на Нетаняху

Париж застава зад "борбата с безнаказаността