Искането на прокурора на Международния наказателен съд за заповед за арест срещу премиера на Израел е "неприемливо" и не може да бъде изпълнено в Унгария. Това заяви Гергели Гуляс, началник на кабинета на унгарския премиер Виктор Орбан, съобщава "Ройтерс".

Той посочи, че въпреки че Унгария е ратифицирала Римския статут на Международния наказателен съд (МНС), той "никога не е бил част от унгарското законодателство", което означава, че никаква мярка на съда не може да бъде изпълнена в Унгария.

В понеделник прокурорът на МНС Карим Хан поиска издаването на заповеди за арест на израелския премиер Бенямин Нетаняху, неговия министър на отбраната и трима лидери на "Хамас" за предполагаеми военни престъпления. Представители и на двете страни разкритикуваха решението на Хан.

Франция подкрепи МНС за заповедта за арест на Нетаняху

Франция подкрепи МНС за заповедта за арест на Нетаняху

Париж застава зад "борбата с безнаказаността

"Това не е правно, а политическо решение, то е неприемливо и дискредитира Международния наказателен съд", категоричен бе Гуляс.

"Погрешно е да се използва съд като политически инструмент и не трябва да се забравя какво доведе до случващото се в Газа - безмилостна, нечестна и подла терористична атака срещу Израел", подчерта той.

Всички 27 държави от Европейския съюз са членове на Международния наказателен съд и върховният представител за външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел отбеляза, че те "са длъжни да изпълняват решенията на съда". Ходът на Хан обаче разкри политическите различия между европейските сили относно конфликта.

Орбан е дългогодишен съюзник на Нетаняху и счита, че Израел има право да се защитава.

Войната в Газа избухна, след като бойци на "Хамас" нахлуха в Израел на 7 октомври, убиха 1200 души и взеха над 250 заложници. Над 35 000 палестинци бяха убити в последвалата военна кампания на Израел в Газа.

Русия се възмути от двойния аршин на САЩ за решенията на МНС

Русия се възмути от двойния аршин на САЩ за решенията на МНС

Анатолий Антонов порица парада на американското лицемерие