Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи Жозеп Борел заяви, че според него е важно да се засилят действията срещу петролните танкери от "сенчестия флот" на Русия.

Това съобщи АФП.

"Нуждаем се от повече санкции срещу руския "сенчест" флот. Трябва да подкопаем способността на Русия да изнася (...). Броят на корабите, които са част от този руски флот в сянка, благодарение на който Москва заобикаля тавана на цените на петрола, не спира да се увеличава", заяви Борел в понеделник на пресконференция в Люксембург след заседание на Съвета на ЕС по външни работи.

"Ето защо са необходими предложения, които да засилят санкциите срещу този флот", обясни ръководителят на дипломацията на ЕС.

Санкциите на заседанието бяха предмет на отделно обсъждане в раздела за помощта на ЕС за Украйна. Външните министри на ЕС изслушаха общ преглед на този въпрос, представен от специалния пратеник на ЕС по санкциите Дейвид О'Съливан.

Великобритания санкционира 10 кораба от руския "сенчест флот"

Великобритания санкционира 10 кораба от руския "сенчест флот"

Те са били използвани за избягване на ограниченията върху търговията с руски петрол

През юни т.г. ЕС включи 27 кораба в 14-ия пакет от санкции на ЕС срещу Русия, на които се забранява да влизат в пристанища и да предоставят услуги. Сред тях са танкери, за които Брюксел подозира, че транспортират петрол, за да заобиколят "тавана на цените".