Financial Times разкри, че тайни купувачи са започнали да изкупуват десетки танкери за втечнен природен газ. Изданието обяснява това с разширяването на "флота в сянка" от кораби на Русия и подготовката за по-строги санкции.

Според вътрешни източници няколко неизвестни досега компании, регистрирани предимно в ОАЕ, са започнали да изкупуват танкери за втечнен природен газ през последната година, което е довело до повишаване на пазарните цени, особено на по-старите кораби.

По данни на консултантската компания Windward от второто тримесечие на 2023 г. насам над 50 танкера за втечнен природен газ са преминали в ръцете на компании, базирани в ОАЕ. Преди това подобни сделки са били рядкост, отбелязва изданието.

Според анализаторската компания Kpler някои от наскоро придобитите танкери за втечнен природен газ вече пътуват по маршрути, които традиционно се използват за доставки на руски газ.

Според корабния брокер SSY търсенето на танкери за втечнен природен газ е довело до повишаване на цените на корабите на възраст над 15 години. През 2022 г. кораб за втечнен природен газ, построен през 2007 г., е бил продаден за около 50 млн. долара; тази година друг вече е бил купен за 80 млн. долара.

"Пазарът на по-стари танкери за втечнен природен газ с парни турбини се сви поради по-строгите екологични разпоредби, както и поради значителните подобрения в технологиите.

Със сенчест флот от танкери Москва заобикаля петролните санкции

Със сенчест флот от танкери Москва заобикаля петролните санкции

САЩ и съюзници обсъждат как да направят по-скъпо за Русия изграждането на флот и експлоатацията на танкери

Въпреки това сега наблюдаваме възраждане на този тип кораби. Едно от обясненията за това е, че те преминават в "сенчестия" флот", казва Тоби Данипейс, управляващ директор на пазара за втечнен природен газ на SSY.

През юни Bloomberg съобщи, че Русия може би изгражда "флот в сянка" за износ на втечнен природен газ. Сред доказателствата агенцията посочи прехвърлянето на редица танкери в собственост на малко известни компании в Дубай, както и липсата на информация за застрахователите.

Ройтерс: Русия трябва да създаде "сенчест флот" и за зърно

Ройтерс: Русия трябва да създаде "сенчест флот" и за зърно

Проблемите с износа увеличават цената на руските земеделски стоки

През юни ЕС наложи нови санкции срещу Русия. Новият пакет от ограничения включваше забрана за всякакъв реекспорт на руски втечнен природен газ за трети държави през територията на ЕС.

Проектът за втечнен природен газ Arctic LNG-2 е под санкциите на САЩ от ноември миналата 2023 година.

Германия спъва санкции срещу руския втечнен газ в ЕС

Германия спъва санкции срещу руския втечнен газ в ЕС

Санкциите трябва да бъдат 14-ият пакет, подкрепен от страните-членки на ЕС, откакто започна войната в Украйна

Кремъл, коментирайки ограниченията върху Arctic LNG-2, заяви, че те създават допълнителни проблеми, но руските компании са се научили да се предпазват от рисковете и са се адаптирали към санкциите.

"И всяка голяма руска компания в която и да е сфера - финансова, производствена, строителна, минна, транспортна - сега основно се застрахова срещу рисковете от санкции в работата си и изготвя план за действие в случай, че попадне под санкциите", се казва в доклада.

Енергийният регулатор на ЕС : Европа все още се нуждае от руски втечнен газ

Енергийният регулатор на ЕС : Европа все още се нуждае от руски втечнен газ

Европейският внос на газ от Русия е намалял с около две трети от нивата преди инвазията

През 2023 г. ЕС е внесъл около 18 млрд. куб. м (около 13 млн. тона) руски втечнен природен газ, предимно по дългосрочни договори, подписани до 2022 г., според оценка на енергийния надзор на ЕС - Агенцията за сътрудничество между енергийните регулатори (ACER).

От този обем 16 млрд. куб. м са доставки от Ямал СПГ, а останалите - от Порт СПГ и Криогаз-Висоцк. Най-малко 1 млрд. куб. м, "но вероятно повече", са били реекспортирани за азиатските пазари.