Върховният представител на Европейския съюз (ЕС) по външната политика Жозеп Борел каза в четвъртък след срещи във Вашингтон, че осигуряването на нова подкрепа за Украйна не може да чака, тъй като изходът от войната в Украйна ще бъде решен тази пролет или лято, съобщава "Ройтерс".

На фона на съмнения относно продължаването на американската военна помощ за Киев, Борел каза пред репортери, че посланието му към политиците в САЩ е, че: "Каквото и да се направи, трябва да се направи бързо".

"Това е вярно за нас. Трябва да ускорим. Трябва да увеличим подкрепата си, да правим повече и по-бързо. Ето защо увеличаваме капацитета си за индустриална отбрана. И това е вярно и за САЩ", каза Борел за усилията на Европа за подкрепа на военните усилия на Украйна. Следващите месеци ще бъдат решаващи. Много анализатори очакват голяма руска офанзива това лято и Украйна не може да чака до резултатите от следващите избори в САЩ", добави той.

Президентът Джо Байдън, демократ, подкрепи военната помощ за Украйна в началото на войната през 2022 г., докато вероятният му републикански опонент на изборите в САЩ на 5 ноември, бившият президент Доналд Тръмп, има по-изолационистка позиция.

ЕС дава още  5 милиарда евро за оръжия за Украйна

ЕС дава още 5 милиарда евро за оръжия за Украйна

Ходът е добре дошъл за Киев, тъй като подкрепата от другия му основен поддръжник, Съединените щати, се колебаят

Председателят на Камарата на представителите на републиканците Майк Джонсън, съюзник на Тръмп, досега отказва да свика гласуване на законопроект, който ще предостави 60 милиарда долара повече за Украйна.