НАТО не може да бъде военен съюз тип "меню в ресторант", зависим от капризите на президента на САЩ, каза в понеделник върховният представител за външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел, в отговор на коментарите, направени от Доналд Тръмп относно НАТО през уикенда, предава Ройтерс.

Бившият президент на САЩ Тръмп предположи, че Съединените щати може да не защитят съюзниците от НАТО, които не харчат достатъчно за собствената си отбрана от потенциална руска инвазия.

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ще насърчи Русия да прави "каквото, по дяволите, поиска" с всяка страна членка на НАТО, която не отговаря на насоките за разходи за отбрана, съобщава Си Ен Ен.

Той направи зашеметяващо признание, че ако бъде преизбран, няма да спазва клаузата за колективна отбрана на Алианса.

"НАТО беше съсипана, докато аз не се появих", изтъкна Тръмп на митинг в Конуей, Южна Каролина. "Казах: "Всеки ще плати". Те казаха: "Е, ако не платим, ще ни защитите ли?". Отвърнах "Категорично не". Те не можаха да повярват на отговора"

Помолен да отговори на коментарите на Тръмп, Борел каза: "НАТО не може да бъде военен съюз "а ла карт" (има се предвид меню в ресторант - бел.ред.)..., зависещ от чувството за хумор на президента на САЩ."

Белият дом заяви в събота, че "насърчаването на нашествия срещу нашите най-близки съюзници от страна на убийствени режими е ужасяващо и необосновано".

Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг предупреди в неделя, че "всяко внушение, че съюзниците няма да се защитават едни други, подкопава цялата ни сигурност, включително тази на САЩ".

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел също осъди коментарите като "безразсъдни", заявявайки, че те могат "да служат само на интересите на Путин".

Тръмп бе обвинен в безразсъдство след коментарите за НАТО и Русия

Тръмп бе обвинен в безразсъдство след коментарите за НАТО и Русия

Получи критики в САЩ и по света