Президентът на САЩ Джо Байдън разкритикува като "ужасяващи и опасни" коментарите на Доналд Тръмп, омаловажаващи ангажимента му към НАТО, предупреждавайки в неделя, че бившият президент възнамерява да даде на руския лидер Владимир Путин зелена светлина за повече война и насилие, съобщава АФП.

Тръмп каза в реч в събота, че ще насърчи Русия да атакува членове на НАТО, които не са изпълнили финансовите си задължения, най-крайната му позиция срещу военния съюз, към който той отдавна изразява скептицизъм.

Тези коментари на предизборен митинг в Южна Каролина предизвикаха предупреждения в САЩ и по света, че той излага военния съюз на опасност, подновявайки съмненията относно ангажимента на САЩ към договора за взаимна отбрана, ако бившият президент и настоящ републикански фаворит спечели изборите през ноември.

"Признанието на Доналд Тръмп, че възнамерява да даде зелена светлина на Путин за повече война и насилие, да продължи бруталното си нападение срещу свободна Украйна и да разшири агресията си към народа на Полша и балтийските държави, е ужасяващо и опасно", каза Байдън в изявление.

Тръмп ще остави Русия да прави "каквото поиска" със съюзниците от НАТО, ако не си плащат

Тръмп ще остави Русия да прави "каквото поиска" със съюзниците от НАТО, ако не си плащат

Ако бъде преизбран, той няма да спазва клаузата за колективна отбрана на Алианса

Припомняме, че забележката на Тръмп идва, след като републиканците в Сената в сряда отхвърлиха двупартиен законопроект, който щеше да включва крайно необходимото финансиране за Украйна, плюс помощ за съюзника Израел, заедно с реформи за справяне с граничната криза между САЩ и Мексико.

Пакетът за чуждестранна помощ, който отделя помощта от граничния въпрос, премина изцяло през ключово процедурно гласуване в Сената на САЩ в неделя, въпреки че републиканците все още може да блокират превръщането му в закон.

Пакетът от 95 милиарда долара включва финансиране за Израел и Тайван, но по-голямата част ще отиде за подпомагане на Украйна да се превъоръжи, тъй като тя навлиза в трета година на война, откакто Путин нареди пълномащабна инвазия.

Преди това Белият дом заяви в събота, че "насърчаването на нашествия на нашите най-близки съюзници от страна на убийствени режими е ужасяващо и необосновано".

Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг предупреди в неделя, че "всяко внушение, че съюзниците няма да се защитават едни други, подкопава цялата ни сигурност, включително тази на САЩ".

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел също осъди коментарите като "безразсъдни", заявявайки, че те могат "да служат само на интересите на Путин".

Републиканският сенатор Марко Рубио, който подкрепи Тръмп за номинацията на своята партия, защити бившия президент в неделя, че "разказва история" за нещо, което се е случило в миналото.

"Той не говори като традиционен политик", каза сенаторът от Флорида за "Състоянието на Съюза" на CNN. Между другото Доналд Тръмп беше президент и той не ни извади от НАТО. Всъщност американските войски бяха разположени в целия НАТО" по време на неговия мандат, каза Рубио.

Столтенберг от своя страна заяви, че очаква, че "независимо кой спечели президентските избори, САЩ ще останат силен и отдаден съюзник на НАТО".

На митинга в Южна Каролина Тръмп също се изправи срещу Ники Хейли, неговия бивш посланик в ООН, която го оспорва за републиканската номинация, но изостава зле в надпреварата.

Хейли, попитана в неделя за забележките на Тръмп за НАТО, твърди, че бившият ѝ шеф е заел страната на Путин.

"Това, което ме безпокои в това, е, не вземайте страната на бандит, който убива опонентите си. Не вземайте страната на някой, който е влязъл и е нахлул в дадена страна и половин милион души са загинали или са ранени", каза Хейли пред "Face the Nation" на CBS News.

Байдън: Тръмп има интерес от провала на законопроекта за миграцията

Байдън: Тръмп има интерес от провала на законопроекта за миграцията

Преди това Тръмп обвини демократите за мигрантския натиск по южната граница

Тя също защити съпруга си Майкъл Хейли, който е на военна служба в Африка, след като Тръмп се подигра с отсъствието му от предизборната кампания.

"Не можем да имаме някой, който седи и се подиграва на нашите мъже и жени, които се опитват да защитят Америка. Това е модел на хаос", каза бившият губернатор на Южна Каролина.