Президентът на САЩ Джо Байдън заяви във вторник, че двупартийният законопроект за имиграцията се разпада под политическия натиск от републиканския му съперник Доналд Тръмп, съобщава "Ройтерс".

"Всички индикации сочат, че този законопроект дори няма да стигне до Сената. Защо? Простата причина: Доналд Тръмп, каза Байдън. Защото Доналд Тръмп смята, че това е лошо за него политически".

Припомняме, че притесненията относно имиграцията се превърнаха в основен въпрос в тазгодишната предизборна кампания, като Тръмп се готви за вероятен реванш с Байдън през ноември.

Тръмп настоява републиканците в Конгреса да отхвърлят двупартийното споразумение за сигурност на границата, представено в неделя.

Говорител на Тръмп не отговори веднага на искане за коментар.

Тръмп против общ закон за парите за границата и помощта за Украйна

Тръмп против общ закон за парите за границата и помощта за Украйна

Той счита направените отстъпки от демократите за недостатъчни

Тръмп заяви миналата седмица, че планира да затвори границата, ако бъде преизбран на изборите през ноември 2024 г., защото "никоя държава не може да понесе това".

"Ще затворим границата, защото никоя държава не може да понесе това. Само погледнете какво се случва с нашата страна: тук идват хора от затвори и колонии, от психиатрични болници и приюти за луди. Страната ни се разрушава", заяви Тръмп в интервю за Fox News.

Той беше попитан и за плановете си да реши въпроса с имиграцията, ако спечели изборите. Водещият на Fox News отбеляза, че в момента в САЩ има между 8 и 10 милиона нелегални имигранти.

"Е, ще трябва да депортираме много от тях. Това не е осъществимо. Вижте, тези държави са много умни. Логично е, че те извеждат хора и ги изпращат в кервани към Съединените щати. Те не са само от Южна Америка, това са хора от Африка, от Азия, от целия свят", каза бившият американски президент и добави, че тези държави изпращат онези, които "не им трябват".

Тръмп против общ закон за парите за границата и помощта за Украйна

Тръмп против общ закон за парите за границата и помощта за Украйна

Той счита направените отстъпки от демократите за недостатъчни

"Аз имах най-сигурната граница в историята на нашата страна. Построих стена с дължина 561 мили и това беше чудесно. Но също така накарах Мексико да ни даде 28 войници безплатно. Сега имаме най-лошата граница вероятно в цялата история на света, отново припомни бившият президент.

Тръмп призова републиканците в Конгреса да гласуват против законопроект за 118 млрд. долара за засилване на контрола по южната граница на САЩ и подпомагане на съюзниците, включително Украйна. Тръмп изобщо не спомена Украйна, а се съсредоточи върху въпроса за границите и имиграцията. 

"Не бъдете глупаци! Имаме нужда от отделен законопроект за границата и имиграцията. Той не трябва да бъде обвързан с чуждестранна помощ по какъвто и да е начин, форма или формат", написа Тръмп в собствената си социална мрежа Truth Social в понеделник.

Тръмп ще се кандидатира отново за номинацията на републиканците за президент по-късно тази година. Приемането на граничното законодателство и помощта за съюзниците биха били голяма политическа победа за президента Джо Байдън, вероятния президентски съперник на Тръмп.

В неделя членовете на Сената на САЩ от двете партии обявиха, че са постигнали съгласие по компромисна версия на законопроекта. В новата версия демократите направиха много сериозни отстъпки на републиканците по отношение на ограничаването на имиграцията, но Тръмп очевидно ги смята за недостатъчни.

Рейтингът на одобрение на президента демократ се понижи до 38% през януари, тъй като опасенията относно имиграцията се разразиха, показа последното проучване на Reuters/Ipsos.

Байдън се бори с рекорден брой мигранти, заловени незаконно да преминават границата между САЩ и Мексико по време на неговото президентство. Републиканците твърдят, че Байдън е трябвало да запази рестриктивната политика на Тръмп.

През декември те са били средно повече от 9500 на ден, според статистиката на правителството на САЩ, но са намалели рязко през последния месец.