Кандидатът на републиканците за Белия дом Доналд Тръмп вчера отпразнува провала на законопроекта, насочен към решаването на мигрантската криза на границата между САЩ и Мексико, съобщава АФП. Същевременно обеща, че ако бъде преизбран, ще започне мащабна операция по депортиране от първия си ден на поста.

Съдбата на двупартийния законопроект в Сената на САЩ тази седмица подчертава желязната хватка на бившия президент върху Републиканската партия, тъй като той се стреми да откаже на Байдън победа по горещата тема за имиграцията.

"Нека не забравяме, че тази седмица имахме още една масивна победа, която всеки консерватор трябва да празнува. Ние смазахме катастрофалния законопроект на Джо Байдън за отворени граници, заяви Тръмп на митинг в Южна Каролина. Цялата група свърши страхотна работа в Конгреса. Смазахме го."

Под натиска на Тръмп, който иска да използва предполагаемата слабост на Байдън по отношение на имиграцията, републиканските конгресмени изглежда решиха, че биха предпочели да спрат всякакви гранични реформи до изборите през ноември.

Тръмп - чиято успешна първа президентска кампания включваше ключов елемент от изграждането на гигантска стена на границата между САЩ и Мексико, за да не допускат мигранти - в събота обяви, че депортирането на мигранти ще бъде една от първите му задачи.

"На първия ден ще прекратя всяка политика за отворени граници на администрацията на Байдън и ще започнем най-голямата вътрешна операция по депортиране в американската история. Нямаме избор."

Помощта за Украйна напредва в Сената на САЩ

Помощта за Украйна напредва в Сената на САЩ

Сенатът прие с 64 гласа "за" срещу 19 "против" придвижване на законодателството с една стъпка

Законопроектът на Сената за границата включваше помощ за Украйна и Израел.

Сега горната камара обмисля пакет за чуждестранна помощ, който изцяло я отделя от граничния въпрос.

Пакетът от 95 милиарда щатски долара, който предстои да бъде обсъден, включва финансиране за борбата на Израел срещу бойците на "Хамас" и за ключовия стратегически съюзник Тайван. Големият дял обаче ще помогне на Украйна да възстанови изчерпаните запаси от боеприпаси, оръжия и други жизненоважни нужди, когато навлезе в третата година от войната.

Доналд Тръмп: Ако ме преизберат, ще затворя границите

Доналд Тръмп: Ако ме преизберат, ще затворя границите

Тези мигранти не ни трябват, смята бившият президент