Сенатът на САЩ се доближи до приемането на законопроект, предвиждащ 95,34 милиарда долара помощ за Украйна, Израел и Тайван, съобщава "Ройтерс".

Не е сигурно обаче дали въпросният проект ще добие силата на закон поради опозицията на републиканците в двете камари на Конгреса.

Сенатът прие с 64 гласа "за" срещу 19 "против" придвижване на законодателството с една стъпка по веригата от предварителни гласувания, които могат да продължат през следващата седмица, освен ако партийните лидери не постигнат споразумение с редовите депутати за ускоряване на законопроекта.

Законодателите очакват да предприемат следващата процедурна стъпка на извънредно неделно заседание.

При гласуването вчера законопроектът преодоля прага с обикновено мнозинство с 14 републиканци, които подкрепиха мярката.

Конгресмени, републиканци и демократи уверяват Киев, че ще получи помощ

Конгресмени, републиканци и демократи уверяват Киев, че ще получи помощ

Делегация от членове на Конгреса на САЩ пристигна в Киев в петък

Много републиканци искат да постигнат споразумение с лидера на мнозинството в Сената - демократа Чък Шумър, за да позволят изменения на законодателството в замяна на по-бързи действия.

Други републиканци, които отхвърлят законопроекта за помощ в размер на 61 милиарда долара за Украйна, обаче се заканиха да забавят разглеждането възможно най-дълго, като принудиха Сената да се съобрази с поредица от времеемки парламентарни правила.

Републиканците настояваха помощта за Украйна да бъде съчетана с разпоредби за охрана на границата между САЩ и Мексико само за да отхвърлят двупартийно споразумение, след като бившият президент Доналд Тръмп и лидер на партията в президентските избори, се обяви против сделката.

В Сената на САЩ не стигнаха до Украйна и Зеленски

В Сената на САЩ не стигнаха до Украйна и Зеленски

Срещата прерасна в ожесточен спор относно мерките за укрепване на границата на САЩ с Мексико

Някои от същите тези законодатели сега се надяват да предложат свои собствени изменения, за да спрат потока от мигранти към Съединените щати, а други искат да се откажат от разпоредбите за хуманитарна помощ и да ограничат чуждестранната помощ до оръжия и материали.

Ако законът в крайна сметка мине в Сената, той ще бъде изправен пред несигурно бъдеще в контролираната от републиканците Камара на представителите, където председателят Майк Джонсън посочи, че може да раздели помощта на отделни законопроекти.

"Ще видим какво ще направи Сенатът", посочи Джонсън тази седмица.

Той говори ден, след като Камарата на представителите отхвърли самостоятелен законопроект за помощ за Израел.

Помощта за Украйна върви към провал в Сената

Помощта за Украйна върви към провал в Сената

Републиканците не са склонни да дадат победа на Байдън по въпросите за миграцията