Двупартийна делегация от членове на Конгреса на САЩ дойде в Киев в петък, за да се срещне с президента на Украйна, в опит да уверят, че ще изпълнят своята роля, за да прокарат решаващо законодателство за военна помощ през Камарата на представителите, предава "Ройтерс".

Делегацията се състоеше от четирима членове на комисията по разузнаване на Камарата на представителите: републиканците Майк Търнър и Френч Хил, заедно с демократите Джейсън Кроу и Абигейл Спанбъргър.

"Съединените щати работят усърдно в Камарата на представителите и Сената, за да осигурят финансирането, което е необходимо през 2024 г.", каза Търнър пред журналисти на пресконференция, преди делегацията да замине за среща с президента Володимир Зеленски.

САЩ бяха най-големият доставчик на военна помощ за Украйна, докато Киев се бори с почти двегодишната инвазия на Русия, но тази помощ сега е отложена, докато Конгресът спори за законопроект, предоставящ помощ на Украйна, Израел и Тайван.

Законопроектът от 95,34 милиарда долара беше придвижен в Сената на САЩ в четвъртък, след като републиканците блокираха предишен компромисен закон.

Депутатите също се срещнаха със служители от разузнавателните служби на СБУ и ГУР, каза американският посланик в Киев.

"Ние сме с Украйна не само защото разбираме, че защитата на свободата и демокрацията по света е американска ценност, но ние сме с Украйна, защото това също е в интерес на Америка", каза Кроу.

Финландия изпраща на Украйна нов пакет помощ на стойност 190 милиона евро

Финландия изпраща на Украйна нов пакет помощ на стойност 190 милиона евро

Общият размер на помощта, предоставена от Финландия на Украйна, достигна 1,8 милиарда евро.