Върховният представител на ЕС Жозеп Борел призова Белград и Прищина към незабавна деескалация на напрежението в северните райони на Косово, е изтегляне на всички полицейски части. Наред с това той изрази готовност да помогне на двете страни за разрешат чрез преговори съществуващите между тях спорове. Това се казва в разпространено днес изявление на външнополитическия офис на ЕС.

"Продължавам внимателно да наблюдавам ситуацията в северната част на Косово. Сърбия и Косово трябва без допълнителни условия да осъществят деескалация на ситуацията чрез незабавно изтегляне на спецподразделенията и разблокиране на пътищата. Всякакви по-нататъшни провокации или едностранни некоординирани действия са неприемливи." - се казва в изявлението на Борел.

По думите му, Косово и Сърбия трябва да намерят решение за намаляване на напрежението и да съгласуват пътищата за нормализиране на отношенията. По думите му, ЕС е в готовност активно да подкрепи такива усилия.

ЕС отправи призив към Сърбия и Косово

ЕС отправи призив към Сърбия и Косово

Напрежение между двете балкански страни

"Лидерите както на Косово, така и на Сърбия носят пълната отговорност за всички рискове за сигурността и просперитета на местните общности в Косово и в Сърбия. Акцентирах върху това при телефонните разговори с президента (на Сърбия - б.р.) Александър Вучич и премиера (на Косово - б.р.) Албин Курти през тази седмица." - подчертава върховният представител на ЕС.

Той отбелязва, че двустранният диалог между Косово и Сърбия при посредничеството на ЕС остава единствената платформа за решаване на всички нерешени проблеми и призовава двете държави активно да използват този инструмент. Посредниците при преговорите между страните трябва да пристигнат в Брюксел през следващите няколко дни, в готовност и с правомощия да приемат отговорни решения в интерес на своите граждани, смята Борел.

"Отново казваме, че очакваме от Косово и от Сърбия връщане към условията, благоприятстващи стабилността в региона и сътрудничеството в интерес на всички граждани. Това е решаващо за постигането на широкообхватно и обвързващо споразумение за нормализиране на отношенията между тях, което е необходимо за напредъка на двете страни по европейския им път." - посочва първият дипломат на ЕС.

Косово вече не пуска коли със сръбски номера, избухнаха протести на границата

Косово вече не пуска коли със сръбски номера, избухнаха протести на границата

Сърбия от години не допуска косовски номера…

Той съобщава също, че е в постоянен контакт с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и му изказва благодарност за отличното сътрудничество между контингента на НАТО KFOR и мисията на ЕС в Косово EULEX.

"KFOR играе ключова роля в поддържането на регионалната стабилност в Западните Балкани", допълва Борел.