"Това е подходящият момент за посещение в Западните Балкани: в момента се води война и има голямо руско влияние на Балканите," каза Жозеп Борел в интервю за Дойче Веле от албанската столица Тирана. "Сега е критичен момент за процеса на разширяване."

Върховният представител за външната политика и политиката на Сигурност в ЕС, който в момента е на обиколка в Западните Балкани, заяви, че войната в Украйна ще засегне всички, включително чрез цените на храните или енергията. "Отношенията с Русия никога повече няма да бъдат същите, след това, което руснаците правят, като бомбардират градове, убиват цивилни и атакуват украинския народ", каза Борел. Той смята, че това ще засили европейското единство, но ще бъде и голям стимул за преодоляване на някои от проблемите с цел ускоряване на процеса на разширяване на ЕС.

На въпрос защо Балканите са важни днес, първият дипломат на ЕС отговори: "Западните Балкани бяха и остават високо в дневния ред на Европейския съюз. "Но знаете, има събития, които са катализатори на историята, събития, които променят връзката между различни фактори, различни актьори."

Той очаква Русия да засили влиянието си на Балканите. "Те ще се опитат да спечелят хората чрез много дезинформационни кампании, ще се опитат да убедят хората, че се борят срещу нацизма, че Зеленски е военен престъпник, че ние, както се казва, извършихме геноцид срещу руснаците. "Трябва да се борим срещу този разказ."

Говорейки за диалога между Белград и Прищина, върховният представител на ЕС подчерта, че той е прекъснат. "Трябва да се направи повече, трябва да накараме и двете страни да разберат, че решението на проблема може да бъде постигнато само чрез диалог." Няма да е лесно, много сложно нещо е. Знаете ли колко сложна и трудна е била историята на Балканите през последните 20, 30 години? "Но единственото решение на този проблем е диалогът."

Накрая, говорейки за това как страните от Западните Балкани са се позиционирали към войната в Украйна, Борел каза: "Различните страни от Западните Балкани имат различни отношения с Русия, което е факт, който е свързан с историята и географията. Най-вече с историята. Не е тайна, че Албания във външната политика е много повече в съответствие с Европейския съюз, отколкото Сърбия. Трябва обаче да кажа, че Сърбия гласува за резолюцията на Общото събрание на ООН. "Това е много важна стъпка и тя застава на страната на Европейския съюз, когато става въпрос за правата на човека, суверенитета на нациите и зачитането на международното право.

Борел от Скопие: Това е моментът за събуждане на Европа

Борел от Скопие: Това е моментът за събуждане на Европа

Той приветства новата инерция между С. Македония и България