Прекратяването на огъня е приоритет в Близкия изток и ликвидирането на лидера на "Хамас" Яхия Синвар от израелските сили може да увеличи шансовете за постигането му, заяви в събота върховният представител на Европейския съюз (ЕС) по външната политика и сигурността Жозеп Борел, цитиран от Reuters.

"След елиминирането на Синвар се отваря нова перспектива и ние трябва да я използваме, за да постигнем прекратяване на огъня, освобождаване на останалите заложници и да потърсим политическа перспектива", коментира той пред журналисти на среща на министрите на отбраната от Г-7 в Неапол.

Али Хаменей: Смъртта на Яхия Синвар няма да сломи оста на съпротивата

Али Хаменей: Смъртта на Яхия Синвар няма да сломи оста на съпротивата

"Хамас" ще продължи да живее и след смъртта на своя лидер

Борел каза още, че би могло да бъде подсилена мироопазващата мисия на ООН в Ливан (UNIFI), подложена на обстрел по време на сблъсъците между Израел и "Хизбула".

"Силите на ООН трябва да бъдат уважавани по целия свят... може би мисията на UNIFIL трябва да бъде преразгледана, но първото нещо, което трябва да се направи, е прекратяване на огъня", изтъкна той. Жозеп Борел допълни, че подсилването на мироопазващаата мисия зависи от Съвета за сигурност на ООН.

ЕС осъжда всякакви атаки срещу мисии на ООН

ЕС осъжда всякакви атаки срещу мисии на ООН

Жозеп Борел настоява за "задълбочено разследване" на последните израелски атаки