Агресията на Руската федерация срещу Украйна се превърна в сигнал за събуждане на цяла Европа в областта на сигурността и отбраната. Tя ни принуди да търсим координирани и ефективни начини за укрепване на собствената си отбранителна способност.

Tова написа в неделя върховният представител на Европейския съюз (ЕС) Жозеп Борел в блогa на сайта на Европейската служба за външна дейност.

Стана ясно, че поради недостатъчно финансиране отбранителните способности, които имаме, не отговарят на нашите нужди пред лицето на заплахата, заяви Борел.

Той припомни, че в докладите на Европейската агенция по отбрана (EDA) многократно се обръща внимание на този факт.

Той подчерта, че ЕС трябва да поеме повече отговорност за сигурността. Това предполага наличието на съвременни и взаимно съвместими въоръжени сили с достатъчен брой сили и средства.

"Изпразването на складовете, което се случи след военната помощ, която предоставихме на Украйна, беше най-очевидният пример за нашите недостатъци - най-големият недостатък, който наследихме от минали бюджетни съкращения и недостатъчно финансиране", каза Борел.

Жозеп Борел: ЕС няма да допусне Украйна да остане без оръжие

Жозеп Борел: ЕС няма да допусне Украйна да остане без оръжие

Според него сега войната била в "критичен момент"

Той припомни, че от 1991 до 2021 г. общите разходи за отбрана на ЕС са нараснали само с 20% - докато за Съединените щати те са с 66% повече, в Русия - с 292%, а в Китай - 592 процента. Само от 2009 до 2018 г. в резултат на бюджетни съкращения страните от ЕС са пропуснали около 160 милиарда евро за отбрана.

Върховният представител на ЕС определи три основни области за справяне със съществуващите отбранителни предизвикателства на ЕС, отразени в докладите на EDA

Първото направление е повишаване на бойната готовност на войските, включително попълване на складовите запаси.

Второто направление на усилията е развитието на отбранителни способности както в количествено, така и в качествено отношение. През следващите пет години тези усилия ще се съсредоточат върху стратегически области като противовъздушна отбрана, кибер- и космически активи и други.

Трета, дългосрочна посока е съвместното развитие на бъдещи ключови отбранителни способности.

Борел подчертава същи, че най-ефективното използване на средствата на EDA сега може да допринесе за координацията между страните-членки в съвместните поръчки за отбрана, изчислени в близко бъдеще и в дългосрочен план, за да се повишат способностите на европейската отбранителна индустрия.