Според прогноза на британския външен министър Борис Джонсън, брекзит може да отключи нова агресия от страна на Русия.

Прогнозата е направена през февруари, непосредствено преди Джонсън да стане един от лидерите на кампанията за излизане от ЕС, предаде Би Би Си.

Тогава той е написал вестникарски текст, който не е бил публикуван, но днес излезе във в. "Sunday Times".

Според политическия редактор Тим Шипман, бившият кмет на Лондон е написал почти едновременно два текста - съответно с аргументи за и против брекзит, за да формулира по-ясно позицията си по референдума. Като краен резултат се е появил трети текст, в който Джонсън се обявява за привърженик на брекзит. Той е публикуван на 21 февруари във в. "Daily Telegraph", след което политикът се включва активно в кампанията за излизане от ЕС.

В непубликуваната статия Джонсън пише, че вноската за ЕС е несъществен разход на фона на предимствата, които Великобритания получава.
Той предупреждава, че напускането на общността ще доведе до икономически шок и носи риск от разпад на кралството при повторен референдум за независимост в Шотландия.

Той отделя специално място на "фактора Путин". По думите му, Великобритания бе бива да правим стъпки, които ще вдъхновят руския президент за нови грандомански намеси в Близкия Изток или някъде другаде.