Борис Джонсън отново попадна в светлината на прожекторите в неделя, след като видеоклипове на бившия британски премиер, посещаващ Украйна, бяха публикувани онлайн, в ход, който вероятно ще раздразни консервативното правителство с Лондон, пише европейската редакция на "Политико".

Публикации в "Туитър" показват среща на Джонсън с украинския президент Володимир Зеленски и посещение на засегнатите от войната градове Буча и Бородянка близо до Киев.

Джонсън е член на британския парламент, но не заема никаква официална роля в правителството, ръководено от Риши Сунак.

Бившият премиер беше отстранен от собствената си Консервативна партия миналата година на фона на сриваща се подкрепа в социологическите проучвания и администрация, преследвана от изглеждаща безкрайна поредица от скандали. Сега той също е изправен пред въпроси относно финансовите си сделки.

Но в Украйна Джонсън се смята за герой заради твърдата му подкрепа за страната след нахлуването на Русия през февруари 2022 г. Той беше награден с почетен медал "Гражданин на Киев" от кмета на града Виталий Кличко в Давос миналата седмица.

Посещението в Украйна - което според британският вестник "Телеграф" не е било обявено предварително, нито е организирано чрез британското посолство - може да се разглежда като ход за подкопаване на авторитета на Сунак. Джонсън, опитен политик, е известен със своите популистки ходове и въпреки че беше отстранен от своите колеги консерватори, той все още е популярен сред твърдото ядро от привърженици в партията.

Джонсън се намеси в продължаващия дебат за снабдяването на Украйна с модерни бойни танкове. Обединеното кралство се съгласи да изпрати танкове "Чалънджър 2" в Украйна, докато Германия продължава да се колебае относно доставката на своите танкове "Леопард 2".

"Единственият начин да се сложи край на тази война е Украйна да спечели - и да спечели възможно най-бързо", каза Джонсън в изявление. "Това е моментът да удвоим усилията си и да дадем на украинците всички необходими инструменти, за да довършат работата."

Говорител на британският премиер каза, че Сунак "винаги подкрепя всички колеги, които показват, че Обединеното кралство стои зад Украйна и ще продължи да ги подкрепя".

Според Борис Джонсън Германия предпочитала бързо поражение на Украйна

Според Борис Джонсън Германия предпочитала бързо поражение на Украйна

Франция отричала опасността от война