Борис Джонсън, който е фаворит да стане следващият британски премиер, има гръбнак да се противопостави на натиска от парламента да отложи отново Брекзит, дори ако това означава излизане от Европейския съюз без споразумение. Това коментира британският депутат Джейкъб Рийс-Мог, който е водещ поддръжник на Джонсън и на твърд Брекзит.

Британският парламент блокира евентуален опит на премиера за Брекзит без сделка

Британският парламент блокира евентуален опит на премиера за Брекзит без сделка

Този ход е очевидно против Борис Джонсън

Запитан дали следващият премиер може да бъде принуден от парламента да отложи отново Брекзит, Рийс-Мог коментира пред британското Радио 4, че новият премиер ще има властта да се противопостави на призивите за още едно отлагане, ако иска да го стори.

"Въпросът ще бъде дали премиерът ще има гръбнака да продължи напред и да излезе от ЕС, а мисля, че Борис Джонсън го има, иначе премиерът ще бъде в същата позиция като Тереза Мей и ще се поддаде на този вид натиск", посочи още Джейкъб Рийс-Мог.

Великобритания трябва да излезе от Общността на 31 октомври, като вчера британският парламент взе решение да блокира евентуалните опити на наследника на Тереза Мей да се опита да прокара Брекзит без споразумение, което беше очевиден ход срещу Борис Джонсън.

Фон дер Лайен: Твърдият Брекзит ще е сериозен удар и за двете страни

Фон дер Лайен: Твърдият Брекзит ще е сериозен удар и за двете страни

Тя е готова да са вслуша в "британските си приятели", ако имат основателни доводи да отложат напускането си