Британският премиер Борис Джонсън предупреди британските депутати, че вредят на шансовете му за сключване на споразумение с Европейския съюз, като се опитват да блокират Брекзит без споразумение.

По думите на Джонсън Обединеното кралство ще излезе от Общността на всяка цена на 31 октомври, което подтикна някои британски депутати да предприемат действия, за да спрат излизането на Великобритания от ЕС без споразумение.

Ала Борис Джонсън каза, че колкото повече депутатите се опитват да блокират Брекзит без споразумение, "толкова по-вероятно е да се окажем в тази ситуация".

Опозиционните партии във Великобритания се обединяват, за да спрат Брекзит без сделка

Опозиционните партии във Великобритания се обединяват, за да спрат Брекзит без сделка

Британският парламент се готви за битка с Борис Джонсън

Това става, след като премиерът обяви, че ще прекрати работата на парламента за пет седмици през септември и октомври. Джонсън каза, че целта на този ход е правителството да очертае своята "много вълнуваща програма" за бъдещето.

Критици обаче твърдят, че намерението му е да попречи на всякакви ходове в парламента за блокиране на Брекзит без споразумение.

Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин нарече коментарите на премиера "пълен абсурд". Той каза, че работи с всички опозиционни партии, за да "предизвика правителството" да спре Брекзит без споразумение през следващата седмица и че "се надява" да осигури подкрепата на парламента.

Съд отказа блокиране на плана на Борис Джонсън за затварянето на парламента

Съд отказа блокиране на плана на Борис Джонсън за затварянето на парламента

Делото ще се гледа подробно във вторник

Високопоставеният консерватор сър Оливър Летуин настоя, че депутатите все още имат време да действат през следващата седмица, когато се върнат от лятната ваканция и преди временното разпускане на парламента, което се очаква да започне между 9 и 12 септември и да продължи до 14 октомври.

Бившият британски премиер сър Джон Мейджър също потвърди, че ще се обърне към съдилищата, за да се противопостави на затварянето на парламента, обединявайки сили с активистката Джина Милър.

Лидерът на либералдемократите Джо Суинсън и заместник-председателят на лейбъристите Том Уотсън също предложиха подкрепата си.

Кралицата позволи на Джонсън да разпусне парламента

Кралицата позволи на Джонсън да разпусне парламента

Парламентът се разпуска до средата на октомври

Но отделно заведено дело в Шотландия за постановяване на временно възпиране на затварянето на парламента беше отхвърлено от съдия по-рано днес. Делото обаче ще бъде разгледано подробно следващия вторник.

Борис Джонсън обеща да "ускори темпото" за осигуряване на споразумение с ЕС преди крайния срок за Брекзит, като преговарящите от британска страна ще се срещат с колегите си от ЕС два пъти седмично преди решаващата среща на лидерите на страните членки на ЕС на 17 октомври.

Над 1.5 млн. британци подписаха петиция срещу Борис Джонсън
Обновена

Над 1.5 млн. британци подписаха петиция срещу Борис Джонсън

Само за денонощие…