Британският премиер Борис Джонсън обеща да възстанови военния флот на Великобритания до позицията му на най-мощната морска сила в Европа, подчертавайки, че корабостроенето може да помогне и за излекуване на разделението между четирите страни в Обединеното кралство, информира "Ройтерс".

След като множество социологически допитвания показаха, че повечето хора в Шотландия сега подкрепят независимостта, Джонсън държи да настоява на това как Англия и Шотландия могат да работят заедно.

Той обяви планове за още 13 фрегати, както и обещание за ново поколение военни кораби, които според него ще стимулират ренесанс в корабостроенето във Великобритания.

Това ще освети "ползите от съюза в бялата светлина на заварчика", каза Джонсън пред парламента, като допълни: "Ако имаше една политика, която укрепва Обединеното кралство във всеки възможен смисъл, това е строителството на още кораби за Кралския флот."

По-рано тази седмица Джонсън разгневи много шотландци, като нарече делегирането на правомощия на Шотландия "катастрофа", коментар, който беше взет на въоръжение от шотландските националисти.

Борис Джонсън под обстрел заради коментарите за Шотландия

Борис Джонсън под обстрел заради коментарите за Шотландия

"Единственият начин да защитим и укрепим шотландският парламент е независимостта"

Спойките, които държат Обединеното кралство заедно, бяха силно нарушени през последните пет години от Брекзит, управлението на COVID-19 пандемията от правителството и многократните призиви на Шотландската национална партия за нов референдум за независимост.

Джонсън е особено недолюбван в Шотландия, където е смятан за покровителствен и арогантен. Непопулярността на Джонсън е най-големият фактор, предизвикващ подем в подкрепата на независимостта на Шотландия, показа проучване на политическата консултантска компания JL Partners миналия месец.