Британският премиер Борис Джонсън обвини Европейския съюз, че заплашва да наложи хранителна "блокада" между Великобритания и Северна Ирландия, която може да раздели Обединеното кралство, хвърляйки ново масло в огъня на вървящите трудно преговори във връзка с Брекзит.

В статия за в. "Дейли Телеграф" Джонсън пише, че позицията на ЕС оправдавала въвеждането на ново законодателство от неговото правителство за пренаписване на договора за излизане от ЕС - законопроект, който предизвиква дълбока тревога сред собствените му депутати.

Преговорите между Лондон и Брюксел за бъдещи търговски отношения са в задънена улица. При липса на сделка до края на тази година, когато Брекзит започва в пълна степен, Джонсън заяви, че ЕС се стреми към "екстремно тълкуване" на правилата за Северна Ирландия.

ЕС може да съди Великобритания заради новия закон за Брекзит

ЕС може да съди Великобритания заради новия закон за Брекзит

Първо има Съвместен комитет

"Казват ни, че ЕС не само ще налага мита върху стоки, които се придвижват от Великобритания до Северна Ирландия, но че те действително могат да спрат транспортирането на хранителни продукти от Великобритания до Северна Ирландия", пише той.

"Трябва да кажа, че никога не сме вярвали сериозно, че ЕС ще бъде готов да използва договор, договорен добросъвестно, да блокира една част от Обединеното кралство, да го отреже или че те действително биха заплашили да унищожат икономическата и териториална цялост на Обединеното кралство", изтъква още британският премиер

Спорът за храните се фокусира върху досегашния отказ на ЕС да предостави на Великобритания статут на "трета държава", който признава, че страните отговарят на основните изисквания за износ на хранителните си продукти за Европа.

Джонсън: Брекзит без сделка е добър резултат за Великобритания

Джонсън: Брекзит без сделка е добър резултат за Великобритания

Барние остава угрижен заради трудните преговори с Лондон

Съгласно договора за излизане на Великобритания от ЕС, Северна Ирландия ще се ползва със специален статут, за да се гарантира, че няма връщане на границата с членката на ЕС Ирландия, в съответствие с мирния договор от 1998 г., който прекрати три десетилетия кръвопролития в Северна Ирландия.

ЕС се притеснява, че Великобритания след Брекзит може да подкопае собствените си хранителни стандарти, както и правилата за държавна помощ за компаниите, за изпращане на стоки в неговия единен пазар през Северна Ирландия.

След поредния труден кръг от търговски преговори тази седмица в Лондон, главният преговарящ на ЕС Мишел Барние заяви, че остават "много несигурности" относно режима на износ на храни на Великобритания след 1 януари.

Барние угрижен заради "трудните" преговори за Брекзит с Лондон

Барние угрижен заради "трудните" преговори за Брекзит с Лондон

Великобритания искала най-доброто от двата свята

"Необходима е повече яснота, за да може ЕС да направи оценка за включването на Обединеното кралство в списъка с трети страни", каза той в изявление.

Джонсън увери, че правителството му остава ангажирано да постигне споразумение с ЕС до края на годината.

"Но не можем да оставим теоретичната сила да изградим страната си - да я разделим - в ръцете на международна организация", пише той, наричайки новия британски законопроект за вътрешния пазар "юридическа мрежа за сигурност".

Статията на премиера се появи, след като той проведе хаотична видеоконференция снощи с бунтовни депутати консерватори, които са ужасени от перспективата правителството да денонсира международен договор.

"Трябва да приемем законопроекта", написа Джонсън преди дебата в парламента в понеделник, като допълва: "Затова казвам на колегите си парламентаристи, че не можем да се върнем към мрачните дни на миналата година - препирнята, която така подкопа нашите преговарящи."

Великобритания се съгласи на извънредна среща с ЕС

Великобритания се съгласи на извънредна среща с ЕС

По-рано днес Брюксел призова за извънредна среща