Британският премиер Борис Джонсън обяви, че секретен правителствен документ, в който подробно се описвали възможните смущения в Северна Ирландия във връзка със споразумението му с Европейския съюз за Брекзит, достъп до който са получили от опозиционната Лейбъристка партия, бил "глупост", съобщава "Ройтерс".

Запитан за митническите и регулаторните проверки за произход между Северна Ирландия и Великобритания, очертани в документа, Джонсън отсече: "Не съм виждал документа, към който препращате, но това е пълна глупост."

"Със споразумението, което имаме, можем да излезем (от ЕС) като цяло Обединено кралство", настоя още британският премиер.

"Тайни" документи разкривали митнически проверки между Великобритания и Северна Ирландия

"Тайни" документи разкривали митнически проверки между Великобритания и Северна Ирландия

Сделката на Джонсън за Брекзит щяла да е пагубна за бизнеса и работните места

По-рано днес лидерът на британската опозиционна Лейбъристка партия Джереми Корбин обяви, че е видял поверителен доклад на правителството, който показвал, че ще има митнически проверки между Северна Ирландия и Великобритания съгласно сключеното споразумение за Брекзит между британското правителство и Европейския съюз.

"Това взривява твърденията на премиера, че по думите му няма да има граница в Ирландско море. Това просто не е вярно. Сделката на Джонсън (за Брекзит) ще бъде пагубна за бизнеса и работните места в цяла Великобритания. И поверителният доклад на правителството потвърждава това", коментира Корбин по време на пресконференция.

На 17 октомври Лондон и Брюксел постигнаха ново споразумение за Брекзит след проточили се преговори. Новата сделка за Брекзит не включва спорния предпазен механизъм за ирландската граница.