Британският външен министър Борис Джонсън определи американския президент Доналд Тръмп като "една от големите световни марки" и допълни, че той бил проникнал в кътчета на съзнанието на света, до които малко други президенти са успели да достигнат, пише британският в. "Гардиън".

Хвалбата на Джонсън, която беше направена пред американската телевизия Fox News, която е любимата на Тръмп, дойде, докато той може да бъде изправен пред парламентарна комисия, защото не е коригирал свои коментари, в които е намекнал, че вкарана в затвор в Иран жена с двойно британско и иранско гражданство, може да е обучавала журналисти в Иран, като с това срещу нея може да бъдат повдигнати още обвинения.

Джонсън в момента е в САЩ, за да говори пред Конгреса за необходимостта от запазване на ядрената сделка с Иран, която Тръмп отказа да потвърди.

"Американският президент е една от най-големите световни мерки и прониква в кътчета на световното съзнание, което смятам, че малко други президенти са правили някога", изтъкна британският първи дипломат.

Той също така защитил спорните публикации на Тръмп в "Туитър", посочвайки, че те били ефективно средство за комуникация, "без значение колко необуздани".

"Да, много хора не харесват това и много хора го обсъждат", изтъкна Джонсън, добавяйки: "Във време, когато хората са спрели да се интересуват от политика, това е по-директно и по-комуникативно, отколкото мнозина бивши президенти успяха".