Британският премиер Борис Джонсън не е бил готов да наложи локдаун за спиране разпространението на COVID-19, за да бъдат спасени възрастните хора, и отхвърлил, че Националната здравна служба ще бъде претоварена. Това обяви бившият му главен съветник в интервю, информира "Ройтерс".

В първото си телевизионно интервю след напускането на работата си миналата година, откъси от което бяха публикувани вчера, Доминик Къмингс заяви, че Джонсън не е искал да налага втори локдаун през есента на миналата година, защото "хората, които умират, са по същество над 80-годишни".

Къмингс също така твърди, че Джонсън е искал да се срещне с кралица Елизабет, която е на 95 години, въпреки признаците, че вирусът се е разпространявал в кабинета му в началото на пандемията и когато на обществеността беше казано да избягва всички ненужни контакти, особено с възрастните хора.

Английският "Ден на свободата" се превърна в ден на масова самоизолация

Английският "Ден на свободата" се превърна в ден на масова самоизолация

Икономически залог с Covid - ефективни ли са ваксините срещу смърт при отворена икономика и увеличение на случаи

Политическият съветник, който обвини правителството, че носи отговорност за хиляди починали от COVID-19, които е можело да бъдат избегнати, сподели поредица от съобщения от октомври, които се твърди, че са от Джонсън до негови съветници.

В едно съобщение, както уточни Къмингс, Джонсън се бил пошегувал, че възрастните хора можели да "получат COVID и да живеят по-дълго", защото повечето умиращи хора са над средната възраст на продължителността на живота.

Къмингс твърди, че Джонсън му е изпратил съобщение, като е казал: "И вече не приемам всичко това за предоварената NHS (Националната здравна служба). Хора, мисля, че може да се наложи повторно да калибрираме."

"Ройтерс" не са могли да проверят независимо дали съобщенията са истински.

Експерти гълчат Великобритания за "убийствената" отмяна на COVID-19 мерките

Експерти гълчат Великобритания за "убийствената" отмяна на COVID-19 мерките

Нивата на заразяване са на път да достигнат "доста страшни" нива.

Говорител на Джонсън увери, че премиерът бил предприел "необходимите действия за защита на живота и поминъка, ръководен от най-добрите научни съвети".

Британската опозиционна Лейбъристка партия изтъкна, че разкритията на Камингс са подчертали необходимостта за обществено разследване и са "още едно доказателство, че премиерът е отправял грешни призиви отново и отново за сметка на общественото здраве".

Къмингс разкри пред Би Би Си, че Джонсън е казал на длъжностни лица, че никога не е трябвало да се съгласява с първия локдаун и че е трябвало да го убеждава да не поема риска да се среща с кралицата.

Джонсън: Пандемията във Великобритания не е приключила

Джонсън: Пандемията във Великобритания не е приключила

Властите вземат мерки

"Казах, какво правиш, а той каза, отивам да видя кралицата, а аз казах, за какво, по дяволите, говориш, разбира се, че не можеш да отидеш да видиш кралицата", уточни Къмингс, че е казал на Джонсън, като допълни: "А той каза, че всъщност просто не го е обмислял."

Въпреки че поставят под съмнение годността на Джонсън за ролята му на премиер и критикува остро борбата на правителството срещу COVID-19, критиките на Къмингс все още не са засегнали сериозно рейтинга на британския премиер в социологическите проучвания.

Цялото интервю на Къмингс ще бъде излъчено днес по Би Би Си.