"Денят на свободата" на премиера Борис Джонсън, завършващ едногодишните ограничения за COVID-19 в Англия е помрачен в понеделник от нарастващи инфекции, предупреждения за недостиг на супермаркети и собствена принудителна самоизолация, съобщава "Ройтерс". 

Ограниченията за коронавирус изтекоха в Англия в понеделник, момент, който трябваше да възвести пълното възобновяване на икономика, опустошена от най-дълбоката рецесия от 300 години насам. Залогът на Джонсън, че може да накара една от най-големите европейски икономики да се изстреля отново, защото много хора са ваксинирани, бележи нова глава в глобалния отговор на коронавируса.

Ако ваксините се окажат ефективни за намаляване на тежките заболявания и смъртните случаи, дори когато инфекциите достигнат рекордни нива, решението на Джонсън може да предложи път за излизане от най-тежката криза на общественото здраве от десетилетия. Ако не, може да се очакват още ограничения.

Но големият ден на Джонсън е помрачен от хаос, тъй като приложението на Националната здравна служба нареди на стотици хиляди хора да се самоизолират и с предупреждения, че рафтовете на супермаркетите скоро може да бъдат изпразнени.

"Ако не го направим сега, трябва да се запитаме, кога ще го направим", коментира Джонсън само часове след като е бил принуден да се откаже от план за избягване на 10-дневната карантина за себе си и финансовия министър Риши Сунак.

"Това е правилният момент, но трябва да го направим предпазливо. Трябва да помним, че този вирус за съжаление все още е там."

Британия е със седмия най-голям брой смъртни случаи в света - 128 708, а се очаква скоро да има повече нови инфекции всеки ден, отколкото в разгара на втората вълна на вируса по-рано тази година. В неделя имаше 48 161 новозаразени.

Гражданите на Обединеното кралство надминават европейските си връстници, 87% от пълнолетните са една доза, а над 68% са с две дози, които осигуряват по-пълна защита. Ежедневните смъртни случаи, които в момента са около 40 на ден, са само част от пика от над 1800, наблюдавани през януари.

От полунощ законите в Англия, които изискват носенето на маски в магазините и други заведения на закрито, отпаднаха, заедно с ограниченията за капацитет в баровете и ресторантите и правилата, ограничаващи броя на хората, които могат да общуват заедно.

Джонсън определя ограниченията за COVID-19 само за Англия, като делегираните администрации в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия правят собствена политика.

Тъй като фирмите в цяла Англия се сблъскаха с недостиг на работници поради приложението на NHS, което прати съобщения на хората и им каза да се изолират, супермаркетите предупредиха, че са изправени пред проблеми. "Това е основен проблем във всяка индустрия в момента", каза изпълнителният директор на Marks & Spencer Стив Роу. "Нашите случаи на COVID се удвояват приблизително всяка седмица."

"Ако има недостиг, ще трябва да се справим, като сменим часовете на магазините, като намалим часовете. Ще се усети сериозно във веригата на доставки, тъй като логистиката така или иначе работи на предел, за да бъде ефективна." 

Британското общество изглежда разделено по отношение на ограниченията: някои искат да продължат строгите правила, тъй като се страхуват, че вирусът ще продължи да убива хора и да претрупва болниците, но други се възпротивиха на най-обременителните ограничения в историята, в мирно време.

Джонсън се сблъска с протест в неделя, когато той и финансовият министър Сунак се опитаха да избегнат карантина със специална схема за висши министри и държавни служители. Сега той ще се изолира в провинциалната си резиденция в Чекърс, след като здравният министър Саджид Джавид е с положителни резултати.

Според института "Адам Смит" 1,73 милиона британци в момента се изолират, тази цифра може да нарасне до 5,2 милиона души до средата на август, каза изследователската група. Докато случаите нарастват, броят на смъртните случаи във Великобритания остава относително нисък благодарение на ваксинацията. Само 25 смъртни случая от Covid са съобщени в неделя, в сравнение с над 1000 в Индонезия и 137 в САЩ, според последните налични данни.

Джонсън във видеото си призова страната - "моля, моля, моля, бъдете предпазливи" и в реплики, публикувани от неговия офис, помоли по-младите хора да се явят за ваксинация.

Решение дали да се ваксинират хората под 18 години се очаква през следващите няколко дни. Разпространението на варианта Делта тласна нагоре процентите на инфекция във Великобритания. Хоспитализациите са най-високи от края на март.

Отслабената връзка между нарастващите случаи и тежките заболявания е едно от оправданията на правителството за премахване на ограниченията, въпреки че много учени и други критици казват, че този ход идва твърде скоро.

Борис Джонсън се самоизолира в офиса си след контакт с болен от COVID-19

Борис Джонсън се самоизолира в офиса си след контакт с болен от COVID-19

Контактен е и британският финансов министър