Британският премиер Борис Джонсън беше подложен на нарастващ натиск да обясни кой е финансирал ремонта на апартамента му на "Даунинг стрийт" 10 , след като бившият му главен съветник намекна, че може да е нарушил правилата за политическите дарения, информира "Ройтерс".

Осем дни преди местните избори в Англия, както и изборите за регионални парламенти на Уелс и Шотландия, Джонсън се сблъсква пред поток от твърдения за всичко - от обърканото първоначално управление на COVID-19 кризата до въпроси кой какво е издал от кабинета му.

Великобритания опровергава информациите, че Борис Джонсън е казал "оставете телата да се трупат"

Великобритания опровергава информациите, че Борис Джонсън е казал "оставете телата да се трупат"

"Не е вярно - това е категорично отречено практически от всички"

Запитана миналия месец за ремонта, говорителката на Джонсън увери, че всички дарения, подаръци и облаги са декларирани надлежно и че не са били използвани средства на Консервативната партия за плащане на ремонта.

Джонсън има надбавка, финансирана от данъкоплатците, в размер на 30 000 паунда (42 000 долара) всяка година за поддържане и обзавеждане на официалната си резиденция, но всичко на по-голяма стойност трябва да бъде платено от премиера.

Министри казаха, че Джонсън сам е платил за работата, но не е ясно кога е платил и дали ремонтът, за който се съобщава, че е струвал 200 000 паунда (280 000 долара), първоначално е бил финансиран от някакъв вид заем. Съгласно правилата за политическо финансиране Джонсън е задължен да декларира това.

Опозиционната Лейбъристка партия настоя за обяснение.

Заместник-председателят на лейбъристите Анджела Рейнър написа до Саймън Кейс, ръководител на гражданската служба, с молба да разследва отговорите за аферата, дадени от тогавашния прессекретар на Джонсън по-рано тази година. Алегра Стратън, бивша журналистка от Би Би Си, беше пресаташе на Джонсън от октомври до миналата седмица.

Доминик Къмингс, който беше ключовият съветник на Джонсън за кампанията за Брекзит и който му помогна да спечели изборите през 2019 г. преди остро скъсване на отношенията през миналата година, заяви в петък, че Джонсън е искал дарители да плащат тайно за ремонта.

Къмингс допълни, че бил казал на премиера, че подобни планове са "неетични, глупави, вероятно незаконни".

Запитан дали Джонсън е получил заем от Консервативната партия за ремонта, министърът на транспорта Грант Шапс отбеляза пред Sky News: "Премиерът вече плати за него."

В още едно потенциално увреждащо имиджа на британския премиер твърдение вестник "Дейли Мейл" в неделя цитира неидентифицирани източници, според които през октомври, малко след като се съгласи на второ затваряне заради епидемията, Джонсън е казал на заседание на "Даунинг стрийт": "Повече никакви шибани затваряния - оставете телата да се трупат."

Запитан в понеделник дали е направил коментара, Джонсън увери: "Не, но отново, мисля, че важното нещо, смятам, че хората искат да продължим и да правим като правителство, е да гарантираме, че затварянията работят, а те работят."