Премиерът на Великобритания Борис Джонсън заяви, че ще подкрепи Швеция и Финландия, ако бъдат атакувани, съобщава Би Би Си. Това се случи на фона на дебат по темата дали двете нации дали да се присъединят към НАТО.

Премиерът е на 24-часова обиколка, където ще се срещне с лидерите на Швеция и Финландия, за да обсъдят продължаващата инвазия в Украйна.

"Ние сме непоколебими и недвусмислени в подкрепата си както за Швеция, така и за Финландия и подписването на тези декларации за сигурност е символ на вечната увереност между нашите нации", каза министър-председателя.

Борис Джонсън каза, че е тъжна ирония, че лидерите на ЕС са принудени да обсъждат най-добрия начин за укрепване на общата защита срещу празната самонадеяност на тиранин от 21-ви век.

"Когато Европа празнуваше Деня на Световната война през 1945 г., победа, частично осигурена от героизма на руския народ, ние се надявахме мирът на нашия континент да продължи", добави той.

Кръвожадната кампания на Путин срещу суверенна нация сложи край на тази надежда и направи нова реалност, пред която сме изправени заедно, допълни Джонсън.

Попитан какво ще стане, ако Швеция има нужда от помощ в "сивата зона", след като кандидатства за присъединяване към НАТО, но преди да бъде приета, Джонсън каза, че има "отделен разговор" относно членството на Швеция в НАТО и присъединяването към алианса е "въпрос на Швеция"

Швеция все още не е обявила дали е решила да кандидатства за членство в НАТО или не.

Джонсън заяви, че Обединеното кралство ще "подкрепи всеки курс на действие, който Швеция реши да предприеме" по отношение на членството.

Той също така казва, че "в случай на бедствие или атака срещу Швеция, Обединеното кралство ще се притече на помощ на Швеция с каквото Швеция поиска".

Шведският премиер Андерсон заяви, че пактът може да включва военна подкрепа по време на криза.

Джонсън допълни, че е важно Швеция да оказва същата подкрепа на Обединеното кралство в декларацията, която току-що подписаха - описвайки пакта като важен "памъчен камък за развитие на отношенията в бъдеще".

Швеция и Финландия решават за НАТО тази седмица

Швеция и Финландия решават за НАТО тази седмица

Подкрепата в Швеция обаче все още е под въпрос