Британският министър-председател възнамерява тази седмица да обсъди с европейските лидери начините за предотвратяване на войната в Украйна и въпроса за подпомагане на Киев за осигуряване на отбраната на страната. Това се казва в изявление, разпространено от "Даунинг Стрийт" 10.

"Кризата на украинската граница достигна критична точка. Цялата информация, която имаме, показва, че Русия планира всеки момент да нахлуе в Украйна. Това ще има катастрофални последици както за Украйна, така и за Русия", се посочва в документа. "Прозорецът от възможности за деескалация и дипломация е отворен и премиерът ще работи неуморно с нашите съюзници, за да изтласка Русия от ръба", отбелязва Борис Джонсън.

Щайнмайер към Путин: Разхлабете примката около Украйна

Щайнмайер към Путин: Разхлабете примката около Украйна

Страхът расте не само в Украйна, но и в много страни от Източна Европа

В документа се посочва, че наред с други неща британският премиер ще обсъди със съюзниците на Лондон от НАТО възможността за предоставяне на допълнителна икономическа подкрепа на Украйна, както и помощ за осигуряване на отбраната на нейните граници.

В края на седмицата се очаква шефът на британското правителство да посети континента. Може да става дума за участие на Джонсън в Мюнхенската конференция по сигурността, която се открива в петък, 18 февруари, което все още не е потвърдено. Началникът на Министерството на отбраната на кралството Бен Уолъс ще се срещне с колеги от страните от НАТО в Брюксел на 16-17 януари.

Песимизъм за визитата на Шолц в Москва

Песимизъм за визитата на Шолц в Москва

Стъпки за избягване на конфликта