Германското ръководство не очаква конкретни резултати от посещението на германския канцлер Олаф Шолц в Москва. Това съобщи в неделя на сайта си вестник Financial Times, позовавайки се на високопоставен източник в германското правителство.

"Не мисля, че ще получим конкретен резултат от това", каза източникът, като подчерта, че "сега не е моментът да се отказваме".

Щайнмайер към Путин: Разхлабете примката около Украйна

Щайнмайер към Путин: Разхлабете примката около Украйна

Страхът расте не само в Украйна, но и в много страни от Източна Европа

Според него целта на Шолц е "по-добре да разбере какво се опитва да постигне Русия и да се опита да разбере дали има възможности за връщане към прекия диалог" на платформата на ОССЕ, в Съвета Русия-НАТО или в други формати. Източникът също така подчерта, че Шолц е ангажиран с напредъка в изпълнението на споразуменията от Минск.

По-рано източник от германския кабинет каза пред репортери, че посещенията на канцлера в Киев и Москва на 14 и 15 февруари ще бъдат опит за деескалация на ситуацията.

Папа Франциск проведе неделна молитва за мир в Украйна

Папа Франциск проведе неделна молитва за мир в Украйна

Той призова и политиците да намерят мирен начин за разрешаване на кризата.

Той припомни, че "сред партньорите в ЕС и НАТО има солидарност по отношение на действията в случай на руска агресия срещу Украйна", а Шолц "директно ще предаде" тази позиция на Москва по време на преговорите с руския президент Владимир Путин.