"Доналд Туск е голям приятел на България. Всички си спомняме какъв жест ни направи с речта си на български по време на откриващата церемонията на европредседателството в София. Той е партиец, бивш премиер на Полша, познава много добре ситуацията на Балканския полуостров", заяви премиерът Бойко Борисов при пристигането си в Загреб за Конгреса на Европейската народна партия, който трябва да избере нов президент на организацията.

Според него, "като председател на Европейския съвет, работеше в много трудни времена. Туск е твърд човек, много енергичен и дипломатичен. В момента Европейската народна партия има нужда от президент точно като него". 

"За съжаление днес много партии и членове на ЕНП не изповядват нашите ценности. Сдружават се със социалисти, комунисти и крайно леви. Доналд Туск е много добър избор за президент на ЕНП особено с оглед на времената, които ни предстоят", обяснява Борисов.

Туск: Брекзит е краят на Британската империя, Русия е стратегически проблем

Туск: Брекзит е краят на Британската империя, Русия е стратегически проблем

Макрон е "нашата надежда за бъдеще, но не е нужно да си историк, да разбереш, че няма суверенна Европа без интегрирани, стабилни Балкани"